08. 08. 2012.

Šestorka na vještačkom disanju


Dodikovo ponašanje pokazuje da nova vladajuća šestorka nije ugrožena samo u svom bošnjačkom segmentu, nego i sa srpske strane na kojoj ni on i Bosić nisu na istom talasu


Svi politički dogovori u Bosni i Hercegovini labavi su, sa stalno prisutnom mogućnošću da se razvrgnu ili razvodne. Sad je ovako, a već sutra ne mora da bude. Nekome se nešto ćefne i svi principi odmah padaju u vodu, kao da se nikad i ni sa kim ništa nije ni razgovaralo, a kamoli dogovaralo.
Ustvari, pravih principa i demokrataske kulture u ovdašnjoj politici nema. Jedino pravilo je da se uskogrudo gleda svoje interese, da se ne poštuje ni politički potpis, a kamoli data riječ.
Iz ovoga se ne može izuzeti apsolutno nijedna politička grupacija koja je dosad djelovala na političkoj sceni BiH. Šampion u toj paraolimpijskoj disciplini ipak je Milorad Dodik. Kod njega je zaista sve moguće: i da najednom na nešto pristane, ali i da ničim izazvan u pitanje dovede sve što postoji. Osim sebe, naravno.
Milorada Dodika utoliko i ne treba baš uzimati za ozbiljno. Njegovi pijačarski maniri očigledno su neizlječivi, a, kako vidimo, njega to nimalo ne brine. On ne drži ni do čijega mišljenja, pa ga ničija riječ ni ocjena ne mogu ni skrenuti sa kolosjeka koji je sam sebi trasirao.
Po nekoj svojoj unutrašnjoj logici, Dodik ide iz krajnosti u krajnost. Pravi probleme kad ih nema, ignoriše ih kad postoje, ako nema za sebe pogodno rješenje. On najčešće dobro locira problem, ali u maniru grandomana odmah od muhe napravi vola. Pokazuje to i „Slučaj Lagumdžija“, koji je, Dodikovom zaslugom, najednom postao pitanje svih pitanja i rješenje svih rješenja. Zbog instrukcije koju je poslao svom službeniku u OUN, da podigne ruku za Rezoluciju o Siriji, predsjednik Republike Srpske navalio je na ministra inostranih poslova BiH kao da je on pokrenuo rat u onoj nesrećnoj zemlji kojom su se pozabavile UN.
Da se razumijemo, Dodik sa razlogom zamjera bošnjačkoj politici što je odluku o Siriji donijela sama. Dvojac Izetbegović – Lagumdžija preuzeo je na sebe sva državnička prava i time ignorisao mišljenje i Republike Srpske i njihovih predstavnika u državnoj strukturi.
Nije ovo prvi sličan slučaj. Bošnjačka politika počesto Dodiku i njegovom entitetu gura prst u oko, ponašajući se samo po svome nahođenju. No, takođe jednako često tome kumuje i srpska politika. Ona sve iole bitne državne poslove razvlači kao žvakaću gumu, premišlja se do iznemoglosti, neprestano traži neke proceduralne začkoljice. A one se ponekad ne mogu  čekati onoliko dugo koliko bi to srpskim političarima odgovaralo: tajming za određene stvari postoji, kao što je postojao i za izjašnjenje o pomenutoj rezoluciji. Utisak je da je Nebojša Radmanović namjerno otezao upravo zato da bi preporuku za glasanje u Njujorku poslali samo federalni predstavnici u državnom vrhu.
No, dosta o sirijskom slučaju. Rezolucija je, očigledno, samo pokriće za nešto drugo, za Dodikovu želju da se karte - koje su naizgled bile uredno složene, sa novom državnom šestorkom u koju je, umjesto SDA uskočio SBB – ponovo promiješaju. Pritom je Dodik gas pritisnuo do daske: kaže da više ne priznaje nikakve ranije postignute dogovore, da odustaje od datih garancija i obećanja, da za njega nova šrstorka ni nova parlamentarna većina, jednostavno, ne postoje. A neće ni postojati sve dok Lagumdžija ne ode sa mjesta šefa BH diplomatije!
Zajedno ćemo se, i u kratkom roku, uvjeriti da će Dodik ipak zaboraviti svoje teške riječi, prijetnje i upozorenja, pogotovo tobožnju namjeru da pokrene krivično gonjenje Zlatka Lagumdžije. Sve će on to strpati pod tepih ukoliko mu budu ispunjeni neki drugi, javnosti zasad nepoznati zahtjevi, koje on ima prema bošnjačkoj politici.
Shvatio je Dodik, naime, da kriza u bošnjačkom političkom korpusu kulminira, te da se iz te mutne vode može izvući još neka njemu potrebna riba. Ona je trenutno na udici Zlatka Lagumdžija, pa se Dodikove prijetnje, ustvari, mogu razumjeti kao prosta politička trgovina: ukoliko mu se ta riba prepusti, i on će povuću u utorak izgovorene žučne riječi.
Da se radi više o Dodikovoj nego a ne srpskoj političkoj trgovini, pokazuje drugačije viđenje cijelog problema u taboru SDS-a. Njen predsjednik Mladen Bosić ne daje za pravo svom entitetskom šefu i koalicionom partneru na državnom nivou. Za Bosića je šestorka i dalje u sedlu, a ako neko treba da dobije po prstima zbog Sirije, onda to nije šef diplomatije nego član Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović.
Sva ova situacija jako škodi ionako lošim političkim odnosima u vrhu države. Ona dolazi u trenutku kada SDA minira sve pokušaje da se vlast drugačije kadrovski i stranački komponira, pa joj svađe u protivničkom taboru itekako odgovaraju. Dodikovo negiranje nove šestorke Tihiću dođe kao bajramska čestitka!
Koliko god dugo to trajalo, za Tihićevu stranku je dragocjeno. Ona bi voljela da pomenuta svađa traje vječno, sve do novih opštih izbora 2014. godine.
Tako neće biti, jer dvorske spletke koje je sada Dodik izveo na nivo glavnog političkog problema nekako će se okončati primirjem. No, kako stoje stvari, put do pravog mira i saradnje unutar državne koalicije još zadugo neće biti asfaltiran.
Dodik računa da njegova cik-cak politika destruira Bosnu i Hercegovinu. U toj procjeni on ne griješi – svakakvi važni poslovi trunu na mrtvoj tački. Ali, ma koliko Dodik mislio da to njemu i srpskoj politici koristi, mogao bi u tome jako da se prevari.
Iako građani pokazuju mnogo smisla za strpljenje, život istinski postaje mukotrpan. Siromaštvo i briga za svakodnevnicu sad okupiraju mnogo više narodnoga mozga od velikih nacionalnih pitanja. Stoga bi se i Dodik u nekom trenutku mogao probuditi i pred sobom vidjeti javu, koja će mu se učiniti kao ružan san: da mu njegovi građani odmahnu rukom na sve „uspjehe“ u odmjeravanju sa Bošnjacima, te da mu svoj stomak i svoj džep pokažu kao dva najvažnija mjesta na kojim oni testiraju sposobnost svojih političara.
U oktobru je, uostalom, veliko izborno testiranje. Na njemu će Dodik, vjerovatno, vidjeti da njegovi driblinzi srpsku publiku više ne oduševljavaju onoliko koliko je to slučaj u posljednjih pet-šest-godina.

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...