27. 08. 2012.

Sudnji dan


Čovjek je davno prošetao po Mjesecu, ali još nije naučio da hoda po zemlji, koju nemilice uništava, toliko da skori smak svijeta više nije nekakva fikcija nego, možda, samo pitanje njegovog tačnog termina


Smrt Nila (Neil) Armstronga ovih dana nas je podsjetila na zvjezdane trenutke  čovječanstva, kada je njegova noga kročila na mjesečevu površinu. Ista vijest potičenas, međutim, i da se malo spustimo na zemlju. Čovjek je, eto, prije 43 godine šetao Mjesecom, ali, nažalost, još nije naučio da hoda matičnom planetom.
Armstrongova šetnja svojedobno je stvorila dojam da za čovjeka ni nebo više nije granica. Slijedio je neviđeni tehnološki bum, pa sad živimo u vremenu čipova, robota i optičkih vlakana, spojeni u „globalno selo“, baš onako kako je najavljivao kanadski mislilac Maršal Makluan (Marshall McLuhan). 
U međuvremenu je kazaljka promijenila smjer. Čovjek je postao robi žrtva sopstvene mašte i požude. I evo ga kako danas panično traži hlad, kako se bori za zrak, kako najednom čezne za pukom kapljicom vode.
Još u trenutku Armstrongovoga podviga naučnici su upozoravali na tzv. globalno zatopljavanje, na ekološko samoubistvo koje je čovjek potakao miješanjem svojih prstiju u sve oko sebe. Po sistemu „lako ćemo“, došlo se do časa u kojem se panično pitamo: Kako ćemo? Preživjeti, dabome.
Proročanstvo drevnih Maja kaže da će smak svijeta nastupiti za samo četiri mjeseca, tačno 21.12. 2012. I bez toga, zbog ekološke katastrofe koja već hara planetom, strah nam postaje nerazdvojni drug. Neizvjestan je samo datum tog sudnjeg dana.
Mjesto spasa, ako ga ima, također je upitno: duboko pod zemljom ili visoko iznad nje. Možda baš na Mjesecu, po kojem je jedan od nas već hodio?

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...