13. 08. 2012.

Ruska salata


Lagumdžija je samo začin kojim Dodik želi da popravi bljutavi okus omiljenog jela svoje pravoslavne braće


Dimne bombe su alatka koje se politika rado laća. Njima se nastoji zamagliti i slučaj Lagumdžija, koji je za Dodika najednom postao problem svih problema.
Povod je, naravno, nedavno glasanje u Ujedinjenim nacijama, kada smo bili na strani uvjerljive većine. Tom prilikom su SAD ostvarile izrazitu prevagu nad Rusijom, koja je predvodila grupaciju naklonjenu vladajućem režimu Sirije.
Kad to znamo, gluho zvone lažnjaci koji se plasiraju iz Banje Luke, kojoj, tobože, nije važno kako se u Njujorku glasalo, nego kako je do toga proceduralno došlo. A to baš i nije blizu istini: srpskoj politici najviše je zasmetala upravo korpa u koju je ubačen naš diplomatski glas. Za Moskvu je to morao da bude signal o (ne)moći njihovih saveznika u BiH, koji odavno čine sve da se umile i Putinu i Rusiji.
Sirijska kriza u ovome času je najvažnija međunarodna bitka koju vodi Moskva. Potvrđuje to i jučerašnja vijest o njenoj, ko zna kojoj po redu, isporuci teškoga naoružanja ugroženome diktatoru Al-Asadu. Rusija je očito namjerila da se u tom okršaju, koji se posredno vodi i sa Amerikom, bori do posljednjeg zvuka gonga.
Poraz ruskih saveznika u BiH, po ovom pitanju, tim je značajniji. Dodik to zna, pa pred Moskvom pokušava da spasi založeni obraz. Povika na Lagumdžiju stoga mu i služi samo kao dimna bomba, kao neki vještački začin kojim pokušava da popravi bljutavi okus svoje porcije ruske salate.

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...