02. 08. 2012.

Narod zna: ko je kriv, ako nije SDA?!


Kad bi račun od 1990. do danas bio dostupan javnosti, siguran sam da bismo, prvo, od bijesa popadali u nesvijest, a potom bi zaškrgutali zubima tako da svaki viđeniji SDA-ovac petama da magle sve do nakraj svijeta



Pita me jedan čitalac moga bloga: Šta ste toliko navalili na Tihića i SDA? Pa nije valjda svo zlo Bosne u njima?
Odgovaram mu, evo, ovako - da svi vide: Da je u ovoj državi manje sjena i zavjesa, o toj SDA i njenome zločinjenju svakoga dana bi se mogla napisati podebela knjiga. Nismo ni ja ni Mujo ni Suljo, a bogme ni Zlatko ni Fahro, dvadeset godina ovdje kolo vodili, nego zna se ko: oni koji u sebi imaju toliko bezobrazluka da, na posljednjim izborima, za svoju glavnu parolu izaberu onu licemjernu, do zla boga netačnu: Narod zna!
Kobajagi, ljudima je poznato kako ih je upravo SDA u nezavisnoj BiH odjenula u svilu i kadifu, najela ih i napojila đakonijama sve ukusnijim od ukusnijih, zaposlila ih, djeci perspektivu otvorila, zemlju politički uredila, neprijateljima zube otupila, svoju snagu uvećala...
Ništa od toga u toj paroli nema. Prazna je pna do bola, lažljiva i, što je najgore, baš ona ilustruje potcjenjivački odnos SDA prema ovome narodu i javnosti. Samo što nam ne kažu: Zar više vjerujete svojim očima nego našim riječima?
Sva su ova objašnjenja, ustvari, suvišna. Sva je istina tako jednostavna da stane u samo jednu-jedinu rečenicu: uz ostale nacionalne stranačke perjanice, iz drugih naroda, SDA je najveći krivac za totalni nazadak Bosne i Hercegovine, Bošnjaka i svih građana ove zemlje. Pa zar Alija ne reče: Za sve dobro zaslužna je SDA; za sve loše ona je kriva!
I sad osnivač počiva pod teškim turbetom, a njegovi nasljednici odbacuju bilo kakvu odgovornost za sunovrat Bošnjaka i Bosne?
Poštenoga odnosa tu nema. Ali, od te političke rase, kakva je podgojena u SDA, drugome se nije ni nadati. Oni nikad ništa neće priznati, sve da im nokte kliještima čupate.
Kad sam u jednoj televizijskoj emisiji raspravljao sa Bakirom Izetbegovićem o finansijskom kolapsu zemlje, o razmahanom lopovluku i korupciji, on se sa takvim ocjenama složio. No, branio je svakog konkretnog pojedinca kojeg sam ja pomenuo, sve dok ne upitah: Pa, ko onda pokra sve ove pare, Bakire?
Isto to pitam čovjeka sa početka ovoga teksta i sve oni koji danas smatraju da se protiv SDA vodi neka vrsta orkestrirane javne kampanje, blaćenja i sramoćenja, kakvo oni – navodno – nisu zaslužili.
Zaradili su to oni, svakako; i sto puta jače, oštrije, češće i žešće. Nego su tovar svojih govana svukuda posakrivali, pa im teško im utrag ući. Kad bi račun od 1990. do danas bio dostupan javnosti, siguran sam da bismo, prvo, od bijesa popadali u nesvijest, a potom bi zaškrgutali zubima tako da svaki viđeniji SDA-ovac petama da magle sve do nakraj svijeta.
No, u ovdašnjoj raji uvijek radi nešto što se zove merhametlukom, a sa njim nema baš nikakve veze. Ne voli dobri Bošnjanin vidjeti ni kako baksuz dobija degenek, ni kako se lošem lošim vraća: nekako im žao ljudi koji se nađu na udaru.
Budimo ozbiljni. Gadna su vremena, klizi se u totalnu propast. Najmanje što se u takvom času može učiniti, to je da se starim vladarima otvoreno i ljutito pljune u lice, da im se sve u oči saspe i da se, ako treba, brezovim prutom ispraše po turu.
Nakon toga, isti aršin treba zauzeti prema svakome ko se uhvati žezla vlasti. Ko kadaif zasluži, treba mu ga i pun lonac dati; ko ujduriše i kvari, raznosi i urniše, odmah mu treba po prstima dati.
Jednom će Bosna na ovaj način krenuti da živi. Uostalom, tek su nam 22 godine. U toj dobi niko se nije dobro skućio, pogotovo čitava država. Stoga će se naš zelenko još načekati da se rosne trave napase...

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...