21. 02. 2014.

Rodbinske halke

U našim javnim preduzećima i državnim službama, punim najbližih srodnika, seks bi se uglavnom tretirao kao incest


U socijalizmu se govorilo da je čovjek bez stana – čovjek bez duše! Šta li je tek nezaposlena osoba u ovom našem vremenu? Hajvan, u najmanju ruku...
Ovovremenim guzonjama malo je što su svoje dupe već udobno smjestili u državne jasle. U istu svilu oni ušuškavaju i svoje najbliže. Ti moju ženu kod sebe, ja tvoju kod sebe; moj sin tamo, tvoj ovamo, itd. itd.
Tako su se čašćavali Kozarić iz Centralne banke i Barš iz Federalne agencije za bankarstvo. Ova posljednja, za pet godina rodbinsko-stranačkog ekipiranja, udvostručila je broj uposlenika, iako je i 2009. mogla bez polovice.
Koliko je još takvih jaranluka u današnjoj BiH? Koliko je državnih firmi s masom, za odabrane, izmišljenih radnih mjesta? Koliko je javnih preduzeća u kojim se seks tretira kao incest: jer su svi među sobom rodbina? A sve po džepu sitne buranije i budžetske kase. Ne bi nam trebao ni MMF da se državni novac, jaranskim zapošljavanjem, ne harči u javnim preduzećima i službama. 
I ovoj vrsti pljačke mora se stati ukraj. Umjesto umreženim stranačkim klanovima, koji tako podgajaju svoju glasačku i socijalnu bazu, radna mjesta treba učiniti dostupnim svim ljudima koji za njih ispunjavaju uslove.
Neobičan, ali pošten način za to su smislili Makedonci. Tamo su u državni sektor ljudi nedavno uposleni – lutrijom! Svi koji su ispunili konkursne uslove, 30.000 imena, ušli su u bubanj. Iz njega je, uz direktni televizijski prenos, izvučeno 1.600 sretnika.
Tako se doskočilo štelama, i babu i stričevima. Tako ili bilo kako i mi moramo doskočiti svojim profiterima. Prvo su nam pokrali imetak, ušteđevine i nekretnine, a sad stotinama hiljada naše djece kradu i vizu za iole ozbiljnu budućnost – radna mjesta!
(Dnevni avaz)

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...