11. 02. 2014.

DNEVNIK POBUNE: Izazovi građanskog bunta

Za uspjeh građanskog otpora najvažnije je omasovljavanje i pametno operativno vođenje boraca protiv kriminalizirane vlasti


Formu nezavisne države Bosna i Hercegovina ima već 22 godine. Međutim, po svojoj sadržini, ona je i dalje nacionalno isparčana kvazi država, kojoj još nisu postavljeni demokratski, građanski temelji. U tom vakuumu prirodno se naselila manipulatorska i profiterska vlast.
Tek sada, u ovom februarskom zanosu, kad građani pokušavaju da postanu roditelji stvarno demokratske države, pomenuta forma počinje da dobija i obrise prave sadržine. Doduše, trebat će puno vremena da građanske inicijative sazriju i da vlast, pod njihovim pritiskom, počne da se ponaša kao produžena ruka svojih građana. No, ohrabrujuće naznake ipak su pred nama.
Sedam dana nakon prvog „tuzlanskog metka“ i pet dana nakon „sarajevske bombe“, isprva anarhični bunt počinje da dobija ozbiljniji izgled. Malo po malo, na svjetlo dana izbijaju konture ozbiljnije organizacije pokreta otpora, koji počinje da primjenjuje pragmatične i mudre metode.
Iz tuzlanskog haosa brzo se rodila organizacija nezadovoljnika pod imenom „Plenum građana“. Oni su u ponedjeljak i utorak imali svoja dva prva „zasjedanja“. Usvojeni su zaključci koji pokazuju da masa zna biti i pametna i praktična, da zna da formulira političke i druge prioritete. Što je najvažnije, Plenum postaje i okosnica operativnog štaba za vođenje protestnog procesa, što je demonstrantima dosad izrazito nedostajalo.
Tuzlanski obrazac odmah je preslikan u Sarajevu. Prvo su pokrenute slične demonstracije, a potom je formiran i sarajevski „Plenum građana“. Srijeda je njegov prvi radni dan, kada bi pokret građanskog otpora u glavnom gradu BiH takođe trebao da dobije svoje „službeno“ odijelo.
Pozivi za osnivački skup šire se preko interneta. Suočena sa potkupljenim medijima, koji pokazuju više simpatija za vlast nego za građane, aktivirana masa traži kanale za međusobnu komunikaciju i širenje istinitih informacija i konstruktivnih poruka.
Za nezadovoljne građane, u ovoj fazi, dvije tačke su najznačanije. Prva, da pronađu efikasne načine za vršenje pritiska na vlast. I druga, da se odbrane od političkih profitera i provokatora koji nastoje da se ubace u njihove redove.
Zamke i opasnosti nije teško prepoznati. Ali, s njima se uspješno ne nose i znatno iskusnije organizacije i pokreti od ovoga koji niče u Bosni i Hercegovini.
Tokom procesa koji neće kratko trajati biće mnogo lutanja. U hodu je potrebno stvarati i organizaciju i voditi aktivnost. To je teško i komplikovano, pogotovo u sudaru sa vlašću koja se brani po svaku cijenu i koja u tome koristi sve svoje resurse. Vidljivo je da se vlast u ovoj fazi uglavnom okreće pokušajima da se oni koji protestuju proglase huliganima i da se time većina građana, koji još nisu uključeni u otpor, obeshrabri da mu se priključe.
Ovdašnja vlast toliko je pokvarena i nehumana da poseže i za najprljavijim potezima, da sama organizira nerede i incidente, kojim želi da opravdanim protestima prikači etiketu skandala. Zasad joj je ta prljava igra donijela puno rezultata. Prosječnom nezadovoljnom građaninu još nije jasno šta se stvarno događa. Ogromna većina u protestima „učestvuje“ samo kroz gledanje televizijskih prenosa.
To je trenutni prioritet onih koji su podigli svoj glas protiv vlasti – privlačenje novih demonstranata. Pobunjenički pokret ostat će neuspješan ukoliko ne bude znatno masovniji. A za uspjeh su, umjesto stotina ili hiljada demonstranata, potrebne desetine i stotine hiljada!
Nema sumnje da ta količina postoji u obespravljenoj i osiromašenoj masi. No, kako ih sve izvesti na ulicu i kako tu energiju kanalizirati tako da dođe do rezultata, a da se pri tome izbjegnu neredi, paljevine, pa i ubijanje?
Za pokret otpora od brzine je važnija temeljitost, ozbiljnost i dobra organizacija. Sudeći po stvaranju pomenutih „plenuma“, čini se da demonstrantima ne nedostaje ta vrsta spoznaje i vještine. A njeno postojanje ulijeva nadu da će i opravdani bunt mase koja iza toga stoji, u kraćem ili dužem vremenskom periodu, ipak proizvesti potrebni rezultat: da se loša vlast onemogući u  daljoj tiraniji.
Tu vrstu kazne vladari današnje BiH višestruko su zaslužili. Nadam se da će njihovi kritičari imati dovoljno snage, pameti, strpljenja, hrabrosti i masovnosti da taj svoj pravedni cilj u potpunosti ostvare. Time bi i nezavisna država BiH stekla šanse da, osim forme, konačno dobije i sada nepostojeću demokratsku, građansku sadržinu.
(Bosnia Daily)

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...