06. 02. 2014.

DNEVNIK POBUNE: Tuzlanski fitilj

Svi problemi koji su Tuzlake jučer izveli na ulicu imaju svoje blizance diljem Bosni Hercegovine


Fitilj ogorčenja konačno je potpaljen. Iz Tuzle bi se, brzinom šumskog požara, mogao proširiti diljem BiH. Jer, svi problemi koji su Tuzlake izbezumili i jučer izveli na ulicu imaju svoje blizance po čitavoj zemlji. Svuda su fabrike opustošene, a privatizacijska mafija je, u saradnji sa politikom, preduzeća ogulila do gole kože. Liste nezaposlenih stalno se produžavaju, a životni standard sunovraćuje se u bezdan.
Prva velika varnica nije slučajno bljesnula u Tuzli. Taj kraj je ekstremni primjer zle sudbine koja nas je sve pogodila. Tamo je privreda nekad bila najjača. Tamo je i nezaposlenost bila najniža, a životni standard najujednačeniji. I sindikalistički pokret tamo ima najdublje korijenje. Otud i logična činjenica da se baš tu začne i dosad najozbiljniji socijalno-politički otpor bezdušnoj i nesposobnoj vlasti.
U Tuzli je jučer na nogama bilo najmanje dvije hiljade ogorčenih građana. Bilo je vriske i teških riječi, čak i tuče i policijskih intervencija, na kraju i uhapšenih i povrijeđenih osoba.
Ono što se dugo kuhalo, izgleda da je i prokuhalo! A gdje i kako će se nastaviti, samo je pitanje termina i lokacije. Nema, naime, nikakve dileme da poniženi i osiromašeni građani više neće ćutke pratiti svoje propadanje i nehaj onih kojim su dali vlast u ruke.
Protesti i nemiri naš su novi problem. No, za razliku od većine ostalih, iz ovog bi moglo da se iznjedri i nešto dobro. U prvom redu je to kažnjavanje aljkave, korumpirane i nesposobne vlasti. Ona mora platiti svoj sramotni ceh.
Kako će se to dogoditi, potpuno je svejedno. Pred razbješnjelom masom premijeri mogu bježati na sporedne izlaze, kao jučer tuzlanski, ali ih masa može sama istjerivati i na glavne. Ispred njih su davno izblijedili svi crveni tepisi i sve nade građana u tobožnju narodnu vlast.
(Dnevni avaz)

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...