10. 02. 2014.

DNEVNIK POBUNE: Uplašeni Dodik

Bijes osiromašenih građana Republike Srpske neminovno će pokucati i na vrata Miletovog predsjedničkog kabineta

Federalnim vlastima tresu se gaće. Kako i neće kad ih narod grčevito hvata za vratove.
No, Dodika niko ne dira, u RS-u je građanski očaj još uvijek sveden na šapat. Ali predsjednik već vrišti kao da ga ujeda roj ubojitih osa. Toliko pameti on u svakom času ima da uvidi kako se mečka bliži i njegovoj avliji. Danas ili sutra, svejedno, bijes osiromašenih i potlačenih građana RS-a pokucaće i na vrata njegovog kabineta. Obespravljeni građani sabrat će kuraži da Dodiku skrešu u brk ono što je davno-davno zaslužio.
Svjestan da su i njegovi podanici poniženi i opljačkani, Dodik panično pokušava da se od polaganja predsjedničkih računa odbrani izmišljanjem tobožnje nacionalne zavjere. Federacija se, po njegovim riječima, trese samo zato da njega i RS izbace iz sedla!
U grozničavoj potrazi za ličnim spasom, Dodik mlatara jezikom po kom stigne. Do očaja ga dovode i ocjene iz svijeta, koje najavljuju da će građanska pobuna zahvatiti kompletnu BiH. Svuda je, naime, stanje isto. Na prosjački štap svedeni su i Bošnjaci i Srbi i Hrvati; u istu socijalnu i ekonomsku kaljugu zaglibila su se oba entiteta.  
Dodika posebno ujedaju riječi evropskog parlamentarca Jelka Kacina, koji pruža podršku federalnim demonstrantima. „Mislim i odgovorno tvrdim da je s protestima u Tuzli BiH krenula ka Evropskoj uniji“ – kaže Slovenac. Eh, kako bi mu Dodik, da može, šakom začepio usta... Ali ne može!
Federalna vlast prva je došla na red. Kako reče bivši visoki predstavnik Kristijan Švarc-Šiling (Christian Schwarz Schilling), ovaj entitet u naprednijem je demokratskom stadijumu od RS-a. Ali, u svemu ostalom, pogotovo u ekonomskoj i socijalnoj propasti, jad je svuda isti. Stoga proteste niko i ne treba izvoziti u Republiku Srpsku: tamo već stanuju svi razlozi potrebni za grubu prozivku nenarodne, trule dodikovske vlasti.
(Dnevni avaz)                              

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...