13. 02. 2014.

DNEVNIK POBUNE: Diplomatska invazija

Stranci su kod nas neka vrsta „četvrtog konstitutivnog naroda“, bez kojeg ne može da se rješava ništa važno, pa tako ni sudbina građanskog otpora korumpiranoj vlasti


Počesto smo sebi pripisivali preveliki značaj. Mislili smo, u proljeće 1992., da će američka flota i njeni marinci preko noći ukloniti ratnu prijetnju. Znamo da nisu, začeta je velika i krvava igranka.
Danas smo, valjda poučeni i tim starim zabludama, skloni misliti da su nas svi zaboravili, da više ništa ne može svjetsku pažnju skrenuti na nas. I opet smo pogriješili. Za mnoge nenadano, tuzlanski i sarajevski protesti, takođe i oni u Zenici i Bihaću, zavitlali su veliku prašinu i tamo gdje smo mislili da nas se više i ne sjećaju.
Sarajevo je ponovo puno stranih novinara. Navalile su i diplomate sa svih strana. Sjetio nas se i šef Ujedinjenih nacija Ban-ki-moon. Kaže da je zabrinut stanjem u našoj zemlji. I iz Brisela stižu svakodnevne važne ocjene i politički komentari visokih zvaničnika, a naredne srijede njihova delegacija trebala bi i da dođe u naš glavni rad.
Nisu bez značaja ni protesti solidarnosti, organizirani u Beogradu i Zagrebu. Pogotovo smo počašćeni porukom koju je potpisalo 35 svjetskih intelektualaca. Oni izražavaju „potpunu potporu legitimnim zahtjevima i opravdanom bijesu građana Bosne i Hercegovine i njihovom pozivu za pristojnim životom, pravom demokracijom i solidarnošću koja nema nacionalnih granica...“
Bunt se ovdje gomila i tinja već godinama. No, trebala je stvarno velika drama da bi to izbilo u prvi plan. Žali bože paljevina i rana koje su pretrpjeli i demonstranti i policija, ali – svako zlo za neko je dobro! Tako se to, nepogrješivo tačno, kod nas oduvijek govorilo.
Ljuta čorba očito je zakuhana. Pitanje je, međutim, kome će ona prijati, a kome  prisjesti. Ovog trenutka još se ne nazire odgovor na to pitanje. Otpor jeste započet, ali je njegovo narastanje i sazrijevanje još pod velikim upitnikom.
Vlast se jeste uplašila, čak i malkice uozbiljila. No, ništa još ne garantuje da će ona početi da radi onako kako građani žele i kako bi morala da radi normalna vlast svake normalne države.
Na noge su, osim uzbunjenih građana i šokirane vlasti, ustali i svjetski centri moći. Iza kulisa, i među njima se odvija nemala drama. Nimalo slučajno ovdje se preko noći obreo hrvatski premijer Milanović. Novi srpski gazda Vučić hitno je na raport pozvao Dodika i Bosića, a pored svih problema u vlastitom dvorištu do Sarajeva je skoknuo i šef turske diplomatije Davutoglu.
Primam oklade u omjeru 10:1 da su svi oni dio jedne koordinirane međunarodne akcije! Ona treba da se dovrši naredne sedmice, dolaskom šefice evropske diplomatije Catherine Ashton.
Nemam opipljive dokaze, ali vjerujem da su velike sile naložile Vučiću da pripitomi Dodika. Prvo, da ne bude grub ukoliko talas socijalnih protesta i nemira krene kroz Republiku Srpsku. Drugo, da se okane svojih standardnih podvala po kojim se sve ovo radi kako bi se naudilo RS-u i Srbima.
Mislim da je slične poruke hrvatski premijer Milanović prenio Draganu Čoviću. Može se Željko Komšić koliko hoće žaliti na protokolarne propuste kroz koje premijer susjedne države ovdje dolazi maltene ilegalno, i to ne u glavni grad BiH nego u zapadni Mostar. Svi znamo da je hrvatski gazda u ovoj zemlji Čović, a ne Komšić, pa se glavni nacionalni poslovi stoga i obavljaju sa Draganom, a ne sa Željkom.
Imam utisak da je lekciju sličnu Vučićevoj i Milanović očitao Čoviću, da mu je poručio da odustane od pokušaja da započete socijalne nemire okreće na drugu stranu, kako je HDZ u početku pokušavao. Tuzlanski, sarajevski i drugi protesti nemaju nikakve veze sa ustavno-nacionalnom kompozicijom BiH. Oni nisu motivisani nacionalno nego socijalno, egzistencijalno! Oni ne ruše ni Dayton ni Ustav BiH već korumpiranu i sebičnu vlast.
Premda mnogi misle da je Davutoglu iz Istanbula ovdje došao da podupre rasklimanog Izetbegovića i SDA, mislim da je u pitanju nešto drugo. I Turčin je došao kao dio koordinirane međunarodne akcije, sa zadatkom da bar malo urazumi Bakira i Zlatka Lagumdžiju. Vlast mora poslušati glas naroda, a zauzvrat će joj međunarodna zajednica pomoći da se neredi kanaliziraju u mirnije vode, do oktobarskih izbora.
Mislim da je Davutoglu također prenio bošnjačkim političarima savjet da se i oni suzdrže od pokušaja da, sa svoje strane, socijalni bunt pretvore u novo međunacionalno nadmetanje. Jer, od izmišljanja i potenciranja nacionalnih strahova ne žive samo Dodik i Čović, srpska i hrvatska politika u BiH. Time se hrane i bošnjački lideri – od Bakira do Zlatka.
A gdje su, pitate se, u svemu ovome pobunjeni građani? Zar oni nisu pokretači i glavni akteri naglo zavatrene političke klime u BiH?
Upravo zbog njih i njihovom zaslugom, čini mi se, sve ovo se i radi: da se građanima, koji su dugo funkcionirali isključivo kao etničke jedinke, pruži šansa da djeluju „samo“ kao građani, bez obzira da li se krste ili klanjaju. No, i njima to neko treba da objasni. I s njima neko iz centara moći o tome treba da razgovara.
Mislim da su to dobro uočili pokretači takozvanog Sarajevskog plenuma. Jedan od njihovih zahtjeva je i taj da se tokom svog dolaska u Sarajevo, naredne sedmice, gospođa Ashton susretne i sa njihovom delegacijom.
Mislim da bi taj zahtjev Brisel obavezno trebao da usliši!
Neko će reći: Pa, zašto da nam se stranci opet miješaju, da nam oni presuđuju i kolo vode?
Ovako nešto može reći samo neozbiljan ili loše informisan čovjek. Htjeli mi to ili ne htjeli, međunarodni centri moći ovdje su u glavnoj ulozi već četvrt stoljeća. Oni su neka vrsta „četvrtog konstitutivnog naroda“ u BiH, bez kojeg se ništa ne može.
Njihova pomoć sad je možda ključna za uspjeh započetog procesa građansko osvještavanja i konačnog zauzdavanja korumpirane i, po mnogo čemu, zločinačke vlasti. Ta pomoć prije svega je potrebna da se političkim belaj-majstorima ozbiljno zaprijeti da ovu napetu situaciju ne koriste za raspirivanje novog talasa nacionalne netrpeljivosti. Ako u tome ne uspijemo, onda se možda i ispuni zloguka prognoza stare političke lisice Paddy Ashdowna.
Nekadašnji visoki predstavnik u BiH za CNN je ocijenio da bi se pozitivni građanski bunt „veoma brzo mogao pretvoriti u nešto daleko gore“. Gluho bilo! Fuj! Fuj! Fuj!
Prognoza jeste gadna, ali i za nju ima lijeka. On je, slažem se sa lordom, u rukama međunarodne zajednice koja, po njegovim riječima, „mora djelovati odmah“.
Osobno bih bio sretan da me utisak ne izdaje i da je ta međunarodna zajednica, na pozitivne načine koje sam ovdje naveo, već počela da djeluje.

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...