18. 02. 2014.

DNEVNIK POBUNE: Pranje obraza

Političari kojim smeta trpanje u isti koš sa pokvarenjacima, trebali bi ličnu čast da brane upiranjem prsta u svoje nečasne stranačke pajtaše, s kojim ispijaju kolegijalne kafe 



Kolovođe loše vlasti satraše se da nas uvjere kako su oni, ustvari, veće poštenjačine i od najvatrenijih demonstranata. Ništa lakše za dokazivanje: ako za pljačku i fušeraj nisu krivi Bakir i Zlatko, kako vole da govore, neka nam onda kažu ko je to ukaljao njihove partijske zastave? S vrha SDA i SDP-a, oni bi to, valjda, trebali najbolje da vide.
Dok nam to ne kažu, šefovi su, s pravom, prvi na udaru ogorčene javnosti. Ali, trnje po tabanima neugodno bocka i kompletnu vladajuću elitu. Svi su oni, od stranačkih rukovodstava do vlada, poredani na istu optuženičku klupu. Tu su i oni koji svoj obraz ničim nisu ukaljali, ali ih javnost paušalno trpa u isti koš s nevaljalcima.
Recept za dokazivanje ove vrste nevinosti iznenada je stigao od poznatog SDA-ovca Šemsudina Mehmedovića. On se juče javno ogradio od nakaradne politike svoje stranke. SDA će ga zbog toga vjerovatno proglasiti za dezertera. No, po njegovom obrascu, i neki drugi političari mogli bi da potraže iskupljenje za svoje grijehove i nečistu savjest.
Mehmedovićeva šema za pranje obraza idealna je prilika za sve časne ljude u nečasnim strankama da se sklone od ološa s kojim se sada drže za ruke. Time će pomoći svojim partijama da postanu politička, a ne pljačkaška društva. Još više će pomoći građanima koji su žrtve tog fušeraja i lopovluka.
O prljavštinama vlasti najviše znaju oni koji s njenim kolovođama godinama ispijaju kafe. Stoga je pred njima, u vremenu kad će ti gutljaji početi da zastaju u grlu, veliki izazov. Proćerdaće ga ako ćutke ostanu u starom lošem društvu. Tada ni oni koji misle da su čisti i pošteni nemaju pravo da se žale što ih narod trpa u isti koš s ljudskom i političkom hrđom.
S kim si – takav si, stara je i neporeciva mudrost.

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...