23. 09. 2013.

Plinska komora

Nekad smo bili vazdušna banja, sad smo po zagađenosti zraka, kako tvrdi NASA, jedna od crnih tačaka svijeta


Nevolja nikad ne dolazi sama. Prvo smo žnjeli smrt i razaranja, potom nas je pokosilo siromaštvo, onda su došla i sva zla savremenog svijeta: kriminal, droga, serijske ubice i samoubice.
U ove predivne krajeve, pitoma brda, prelijepe planine i živopisne rijeke stiglo je, nažalost, i ono za šta smo mislili da nas nikad neće stići – otrovan zrak! Nekoliko mjesta na Igmanu i Vlašiću bilo je svjetski poznato po najvećoj količini blagotvornog ozona.
Čitava BiH smatrana je nekom vrstom vazdušne banje, zbog čega su nas stranci podgurkivali da krenemo u razvijanje takozvanog eko-turizma. Em lijepo za oko, em ljekovito za srce i pluća, plus zdravo za stomak i kompletan organizam. Jer, sa zelenilom i čistim zrakom pod ruku idu i zdravo meso i mlijeko, prirodno voće, povrće i druga hrana.
Sad ni te nafake, od Boga date, ovdje više nema. Dišemo sve teže, hrana nam je sve manje prirodna... Ono malo industrije kroz dimnjake izbacuje čisti otrov, a iz zemlje zrače podsjetnici nedavnoga ratovanja. Ovdje su detonirale hiljade tona eksploziva i svakojakoga baruta, uključujući i osiromašeni uranijum! NATO bombe svojedobno su ga prosule oko Hadžića, Foče....
Našim očima, kojim vidimo kako se nekadašnji prirodni raj pretvara u gasnu komoru, pridružilo se i mišljenje američke NASA-e. Njena juče objavljena karta zagađenosti zraka smjestila je BiH među zemlje u kojim veliki broj ljudi prerano umire upravo zbog te pošasti. NASA za nas kaže da smo „zemlja sa izratito zagađenim zrakom“, jedna od crnih tačaka savremenog svijeta.
Znali smo to i bez Amerikanaca. Kao što znamo da ni za ovu, još jednu u nizu zloćudnih boljki koje su se na nas okomile, nemamo pravog i efikasnog društvenog ni državnog odgovora.
(Dnevni avaz)

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...