03. 09. 2013.

Laka para s one strane okeana

Kad sam sebi ne pomažeš, kao što to ne čine građani BiH, koji mirno trpe rasipništvo, sebičnost i nesposobnost svoje vlasti, kako onda očekivati da to za tebe uradi MMF ili neko drugi!


Sutra, u srijedu, treba bi da nas posjete kontrolori iz Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koji će u Sarajevu i Banjaluci boraviti do 19. septembra. Za te dvije sedmice obaviće takozvani četvrti pregled po stand-by aranžmanu sa našom zemljom. Ako nakon pregleda klimnu glavom, na raspolaganje će nam biti stavljeno novih 48,1 miliona eura.
Ovu injekciju vlast očekuje sa nestrpljenjem, jer bez stranog kreditnog novca nikako ne može da začepi svoje budžetske rupe. To će joj gotovo sigurno poći za rukom, sudeći po izjavi koju je, pred dolazak delegacije iz Vašingtona, dao predstavnik MMF-a u BiH Ruben Atoyan. On je ocijenio da vlasti u BiH nastavljaju da ostvaruju dobre rezultate u okviru ovog finansijskog aranžmana. Time je praktično predodredio zaključak njegovih kolega koje stižu u kontrolnu misiju.
Po prvi put se, otkako BiH sarađuje sa MMF-om, malo zatalasala i javnost. Sarajevski glumac i politički aktivista Feđa Štukan, poznat po koordiniranju protesta zbog zakona o JMBG, uputio je javni poziv na opštu mobilizaciju građana BiH. Kako je naveo na svom Facebook profilu, gosti iz Vašingtona „javnosti će predstaviti lažnu procjenu pozitivnih ekonomskih pomaka koje su navodno napravile vlasti BiH, da bi nam odobrili novi kredit od kojeg će svaki euro završiti u džepu političara“.
Pustićemo ih da dođu i onda ćemo sve blokirati: aerodrome, raskrsnice, ceste... sve - poručuje Štukan.
Sutra ćemo vidjeti koliko će odjeka imati njegov apel. Sudeći po dosadašnjem bundžijskom raspoloženju građana, Štukan će ostati razočaran. Delegacija MMF-a lako će se spustiti na aerodrom, smjestiti u hotel i otići na mjesto sastanka sa predstavnicima domaće vlasti. Na kraju će potpisima ovjeriti plasman onih 48,1 miliona eura.
Novac koji MMF plasira u BiH prava je sitnica u odnosu na ukupnu cifru (360 milijardi dolara) kojom on barata u svojim operacijama, kojim su trenutno obuhvaćene 144 države. No, i djeca znaju da to nije humanitarna oranizacija. Njena kamata je niža nego bankarska, ali oni, zauzvrat, vole da se miješaju i u politiku i ekonomiju zemlje s kojom na ovaj način sarađuju. Na taj način oni tu zemlju stavljaju u stanje ovisnosti.
MMF i od nas sigurno izvlači neki ćar. No, još je bliže istini da u tome BiH više profitira. Jer, siromah ne pita za uslove kad od nekoga traži novac. Tada se pristaje na sve. A novac uvijek ima svoju cijenu. Zna je i onaj koji prodaje i onaj koji kupuje. Utoliko su ovakvi aranžmani politički i ekonomski korisni za obje strane, pogotovo ako korisnik zna kako da efikasno utroši posuđeni iznos.
Oni koji vode BiH o namjeni očekivanog novca neće nimalo razmišljati. Oni su fa u svojim glavama već potrošili. Dobro su im poznate budžetske stavke koje će biti popunjene s one strane okeana.
Dobar dio od pomenutih 48,1 miliona dolara završit će u njihovoj luksuznoj potrošnji. Budžeti su ovdje skrojeni tako da potrebe vlasti prve budu podmirene. No, većina novca ipak će otići u opravdane svrhe, od servisiranja ranijih kredita do ulaganja u ukupnu finansijsku stabilnost zemlje.
BiH je ekonomski davljenik koji prosi i moli svuda po svijetu. Stari dugovi vraćaju se novim kreditima. Na vidiku nije nikakav projekat koji bi obećavao da ćemo početi više da proizvodimo i prodajemo, da će se ekonomija bar malo oporaviti.
Naša bijeda naša je stvar. Međutim, za BiH bi bilo dobro da oni koji nas kreditiraju budu prema nama još strožiji. Poznati su slučajevi kada je MMF od vlada kojim je pozajmljivao novac tražio da čine neke velike i bolne promjene u načinu svoga vladanja. Našoj vlasti to se sigurno ne bi dopalo.No, građani bi veselo zapljeskali onima koji bi izvršili tu vrstu pritiska na domaće centre političke moći.
Svoje nove novčane plasmane u našu zemlju MMF bi, naprimjer, mogao usloviti brzim i konačnim dovršavanjem procesa privatizacije. Neke velike kompanije, poput BH Telecoma, Energoinvesta,  Elektroprivrede... predugo žive pod komandom vlasti, kao državni imetak. Nažalost, tokom 18 poratnih godina BH država tim je kompanijama bila loš gospodar. To su krave-muzare naših političkih vladara. Njihove profite oni uglavnom troše za stranačke potrebe, za prekomjerno zapošljavanje (rodbine i partijskih prijatelja), umjesto da ih usmjeravaju u razvoj ili da tim profitima financiraju nestabilne tačke u svojim budžetima, a ne da za to pozajmljuje tuđe dolare.
Uostalom, proces privatizacije u BiH je davno trebao biti okončan. U njenom programiranju strani faktori imali su dosta utjecaja. Zato i začuđuje zašto tako mirno gledaju kako naša vlast ovu svoju obavezu neprestano odlaže.
Drugo važno područje u kojem se vlast u BiH ne ponaša odgovorno i u skladu sa financijskim mogućnostima zemlje su naknade koje primaju uposlenici u državnoj administraciji – od članova Predsjedništva BiH do savjetnika u raznim vladama. Njihova primanja potrebno je znatno umanjiti, čak i prepoloviti. Ne može jedan funkcioner za jedan mjesec primiti koliko penzionirani inžinjer za cijelu godinu. A prima!
MMF bi nam pomogao kad bi na ovakav način uslovio svoje kredite. Bili bismo mu na tome zahvalni. Međutim, ako neće to da rade, ne možemo im zbog toga ništa zamjeriti. Jer, kad sam sebi ne pomažeš, kao što to ne čine građani BiH, koji mirno trpe rasipništvo, sebičnost i nesposobnost svoje vlasti, kako onda očekivati da to za tebe uradi neko drugi!
(Bosnia Daily)

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...