02. 09. 2013.

Džepna politika

Kad se država jeftino krčmi, kao naša, onda je to signal da je vode šeprtlje ili lopovi


Siromašna smo zemlja koja pada u još dublji bezdan. Staro se krčmi, novo se ne stvara. Vlast ne traži izlaz iz ćorsokaka, ali pomno vreba da sa očerupane kokoši iščupa i posljednju perku.
Između dva motiva koji obično opsjedaju vladare – slavoljublje i pohlepa – nas je zadesio ovaj drugi. Eh, koliko bi sve bilo drukčije da naši političari žude za popularnošću, za poštovanjem mase, za isticanjem svojih vrlina...
Ali ne, između slave i imetka, naša vlast redovito bira pun džep. Njena marka draža joj je od državnog miliona. Nacionalno blago stoga ide u bescijenje, samo da se u svoj novčanik složi još neka šuška.
Bez papirnatih dokaza ne možemo tvrditi da je neko iz vlasti, nakon zemlje, izdao i naše nebo. No, činjenice govore same za sebe. Za sedam godina, koliko vazduhoplovnim prostorom BiH gazduju Srbija i Hrvatska, izgubili smo više od 200 miliona maraka. A kad država radi nešto što ne mora, kao ovo, onda je to signal da njome vladaju šeprtlje ili lopovi.
Ovi koji stalno opstaju u vrhu, a da zauzvrat bilježe porazne rezultate, sve su samo ne šeprtlje. Prije će biti da su ono drugo, gulikože koje svoju zaradu nalaze u našem gubitku, svoje blagostanje - u našoj bijedi.
Podmićene „vazduhoplovce“ nije teško privesti istini. Ozbiljna istraga lako bi dovela i do imena većine koja, na druge načine, koristi vlast za svoje nezakonito bogaćenje.
No, taj film neće skoro stići na naš repertoar. Svo ovdašnje bezakonje i grabež počivaju na „džepnoj politici“ i prastaroj istini da zmija zmiju ne ujeda. One se skupa štite u udobnom leglu vlasti, u kojem se tačno zna koji plijen, ispod žita, kome treba da pripadne.
(Dnevni avaz)

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...