20. 09. 2013.

Male i velike ribe

Iako je dosadašnji ulov u borbi sa korupcijom sitan, utisak je da njeno zlatno doba ipak prolazi


Korupcija je jedna od pojava na koje se svakodnevno troši more riječi. Za takvu poviku, iza koje ne ostaju veći rezultati, kod nas se obično kaže: Tresla se gora – rodio se miš!
Na miša, svakako, nalikuje i slučaj sa graničnog prijelaza kod Ljubuškog. Zbog pokušaja podmićivanja tamošnjeg policajca, podignuta je optužnica protiv vozača talijanskog autobusa, koji je našem graničaru pokušao tutnuti u ruke 40 eura.
Svaka čast bezimenom policajcu. Bilo bi nam drago kad bi takvo njegovo ponašanje bilo pravilo kojeg se pridržavaju sve njegove kolege. No, malo se prisjetite svojih iskustava, pa sami donesite zaključak. Je li slučaj iz Ljubuškog pravilo ili izuzetak?
U prilog drugoj varijanti, nažalost, ide jučerašnja naredba Federalne uprave policije. Njom je naloženo formiranje specijalnog tima za borbu protiv korupcije u organima vlasti. Poseban naglasak stavlja se upravo na kažnjavanje korupcije u policijskim organima!
I bez toga znamo da mito cvjeta svuda, pa i među čuvarima reda i zakona. Znamo, također, da javna povika ne mora označiti i sasijecanje ove pojave. Na tu temu brda su se već mnogo puta tresla....
Utisak je, ipak, da zlatno doba korupcije neumitno prolazi. Organi i ministarstva, zaduženi za policijske i sigurnosne poslove, posljednjih mjeseci vidno se trude da ovu pojavu obuzdaju. Donose se strogi propisi, pokreću se istrage.
I slučaj težak svega 40 eura vrijedi aplauza. Pravi pljesak, međutim, nadležni za suzbijanje korupcije pobraće tek kad u njihovu mrežu, osim sitne, zapadne i krupna riba. Njene „kafe“ mjere se stotinama hiljada eura, a štete za državu, bukvalno, milijardama!
(Dnevni avaz)

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...