27. 09. 2013.

Naša sramota

Skandalozno je da se zbog naše jalove vlasti više od nas sekira jedan Amerikanac


Otpravnik poslova Ambasade SAD-a u Sarajevu Nikolas Hil (Nicholas Hill) napustit će nas kad mu, uskoro, istekne diplomatski mandat u BiH. Život i karijera odvest će ga ko zna gdje. Tamo će mu, vjerovatno, biti lijepo, ako svoj posao bude radio prilježno i odgovorno.
Mi ćemo ostati ovdje, pritisnuti teškim političkim i ekonomskim bremenom, koji nikako da skinemo s leđa. I nećemo u tome zadugo uspjeti ukoliko se nastavimo ponašati po starom, kao da nam je sve potaman. Zato nam se i dešava da se neki stranci, koji nam preko kućnog praga svakodnevno prelaze već više od dvije decenije, poput Hila, zbog naše nesreće sekiraju više od nas samih!
Jučer je američki diplomata jetko ocijenio i gotovo kriknuo kako je „prosto skandalozno da politički lideri BiH nisu u stanju da naprave pomake oko veoma bitnih pitanja". Pri tome je spomenuo i ono zbog čega se pametnom svijetu diže kosa na glavi, tamo gdje stopa nezaposlenosti dosegne čak 40 posto, koliko iznosi kod nas. Zna se da u takvoj državi nema života dostojnog čovjeka.
Hilovu žestoku kritiku, kao da glava boli njega, a ne nas, pogrešno je tumačiti samo kao primjedbu na račun vlasti. Ona jeste u prvom planu, sa svojom nesposobnošću da otvori čak i otključana vrata.
No, zar se i mi, građani BiH, ne bismo trebali posramiti kad jedan stranac našim političarima govori ono što mi trebamo horski da im kažemo? A ne vidjesmo nikoga, a kamoli hiljade ljudi, kako pod prozorima vlasti kliču: “Hoćemo posla i hljeba, hoćemo u Evropu, hoćemo u NATO!”
Dok ne čuju taj vrisak očajnika, naši gospodari neće pomaći ni malim prstom. Sačekat će da Amerikancu vide leđa i samo nastaviti s vampirskim isisavanjem krvi svojim kao janje (za klanje) krotkim građanima.
(Dnevni avaz)

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...