25. 09. 2013.

Crni septembar

Hoće li ovomjesečne učestale akcije usmjerene na suzbijanje kriminala i korupcije vratiti povjerenje građana i stići do „velikih faca“ u vlasti i politici?


Utorak je bio crni dan za carinike i poreznike. Pripadnici SIPA-e u Tuzli su uhapsili trojicu, među njima i šefa sektora za indirektno oporezivanje Nermina Klopića. Buđenje mu nije bilo nimalo ugodno kad je u zoru u svojoj spavaćoj sobi ugledao u crno odjevene specijalce.
Grupa njegovih kolega istovremeno je uhapšena u Bijeljini. Pripadnici SIPA-e djelovali su i na području Brčkog, Zvornika i Sarajeva, gdje su priveli još deset osoba.
Svi su osumnjičeni za organizovani kriminal i zloupotrebu službenog položaja. Kriminalci su radili svoj prljavi posao, a državni službenici su žmirili na uvoz razne vrste robe. Kršene su carinske procedure i budžet države oštećen u višemilionskom iznosu.
Čitav septembar je, po dosadašnjem učinku, crni mjesec za kriminalce i potkupljive državne činovnike. Nedavno je, u akciji "Doker", uhapšeno 15 osoba koje su se bavile krijumčarenjem stoke iz Srbije. Među njima su i dva pripadnika Granične policije BiH.
Šest osoba ranije je u Hercegovini lišeno slobode u akciji "Osoje". Oni su švercovali heroin prema Hrvatskoj.
Ove vijesti obradovale su javnost. Raduje i najava iz policijskih krugova Federacije BiH, čiji šef Dragan Lukač je prošle sedmice izjavio da će njihov prioritet biti iskorjenjivanje korupcije u policijskim organima i pravosuđu.
U ponedjeljak je najavljena i kampanja protiv neplaćanja poreza, pojave koja je poprimila ogromne razmjere i direktno je povezana sa korupcijom u državnim službama. Na tu temu federalni premijer Nermin Nikšić održao je sastanak s direktorima uprava za inspekcijske, poreske i policijske poslove. Priprema se zajednička akcija u borbi protiv rada „na crno“ i neplaćanja raznih vrsta poreza.
Pomenute aktivnosti ulivaju nadu da BiH u ovoj oblasti ipak nije beznadežan slučaj. Nakon oživljavanja ekonomije, upravo obuzdavanje kriminala i korupcije je ono što građani najviše traže od vlasti.
Građani BiH nisu zaboravili kakva sigurnost i javni red su vladali u socijalističkom vremenu. Ovdje ste mogli spavati i u mraku sporedne ulice ili na klupi u parku, a da vam se ništa ne dogodi. Sad su ljudi nesigurni i u svojim domovima.
I u socijalizmu je bilo kriminala. Bilo je i narkomana, krijumčara i dilera droge. No, u poređenju sa današnjim stanjem, to je bilo gotovo beznačajno, ni blizu ovom što se sada dešava. Građani sad budno čuvaju džepove, novčanike i tašne, a trgovci stalno strahuju od lopova. Banke se pljačkaju češće nego nekad na američkom Divljem zapadu.
Prije rata također je bilo korupcije. U vlasti, policiji i raznim državnim službama naplaćivale su se, ispod stola, razne usluge. Pojedinci su od tog novca gradili luksuzne kuće za odmor, kupovali vile na Jadranu, ljetovali na Floridi i Tajlandu. Bilo je po ulicama i najskupljih Mercedesa...
Zbog toga su i u socijalizmu često pokretane akcije ispitivanja porijekla imovine, iako nikad nisu dovođene do kraja. Iza rešetaka je dospijevala samo sitna riba, dok su se „ajkule“ redovito sklanjale od zaslužene kazne.
Korupcija koju danas imamo neuporedivo je izraženija. Bez „plave koverte“ ne može se završiti gotovo nijedan ozbiljan posao, od operacije u bolnici do pobjede na velikom tenderu. Svi su to uvijek znali, ali su od toga skretali pogled. Žmurila je policija, pravosuđe, razna ministarstva i vlade...
Na riječima su svi uvijek bili hrabri borci protiv kriminala i korupcije. Ali, kad je trebalo za ruku zgrabiti lopova ili onoga ko prima mito, akcija je izostajala. Zato se Bosnom još kotrlja gomila prljavog novca, moral je na niskoj cijeni, a odgovornost u vrhovima vlasti gotovo da ne postoji.
S druge strane, siromaštvo je sve veće. Zbog toga je veći i broj kandidata za „posao“ u kriminalnim organizacijama. One mame mlade ljude svežnjevima novca i svojim luksuznim životom. Oni znaju i kako da nahrane pohlepu raznih carinika, poreznika, policajaca, tužilaca, sudija, opštinskih, entitetskih i državnih funkcionera, ministara...
Javnost je zbog svega ovoga ljuta i nervozna. Ni septembarske uspješne akcije neće preko noći promijeniti to raspoloženje. No, one ipak jačaju nadu da će nečasne ljude na kraju stići zaslužena kazna, da će i kod nas početi da djeluje pravna država.
I još nešto: sa najvećom znatiželjom čeka se da pod udar zakona konačno dođu i  „velike face“. Jer, nema nikakve sumnje da u kriminalnim vrhovima sjede i razni ministri, stranački šefovi, opštinski i još viši funkcioneri. A njima se još ne stavljaju lisice na ruke!
(Bosnia Daily)

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...