07. 11. 2013.

Proćerdani narodni imetak

U ime svakog federalnog stanovnika vlast je, samo kroz proces (ne)privatizacije, spiskala po dvije hiljade maraka


Sa vlastitom imovinom čovjek može raditi što ga je volja. Može je i raskrčmiti po onoj narodnoj: Da sam gazda, ne bi nikad spav'o – sve bi dunum po dunum prodav'o!
Mnogi su tako spiskali svoj imetak ili babovinu. No, šta sa onima koji su bludničili sa tuđim, narodnim novcem? A naša vlast to radi još od prve poratne do ove današnje, kojom komanduju tobožnji socijaldemokrati.
Istina s kojom nas je suočila Agencija za privatizaciju u FBiH razjapljena je kao čeljusti ajkule. Analiza kaže da je, u posljednjih 14 godina, vrijednost oko 340 preduzeća, koja još nisu privatizirana, postala upola manja. Niz vodu je otišlo čak pet milijardi KM! U ime svakog federalnog stanovnika vlast je proćerdala po blizu dvije hiljade maraka.
Zeničani su najviše nadrljali, jer je kapital njihove Željezare, sa 618, sveden na šezdesetak miliona. Agrokomercu je, od 368 nekadašnjih miliona, ostalo još samo stotinjak. Saralijama je također kasno da govore o pola milijarde vrijednom Energoinvestu, Hidrogradnji, Šipadi i Unisu. I njih je, lošim vođenjem i katastrofalnom (ne)privatizacijom, vlast pretvorila u bogalje.
Suvišno je opisivati sve načine na koje se vlast razbacivala narodnim imetkom. Jedino što ima smisla to je da ih svako od nas ljutito upita: Gdje su moje dvije hiljadarke?
U pitanju su, ustvari, već gotovo tri. Ogromni narodni novci još uvijek dnevno propadaju u stranačkim prćijama poput BH Telecoma i Elektroprivrede BiH. Tako se i preostale zlatne koke, na naše oči, pretvaraju u kolektivni mrtvački sanduk u koji politički poganćeri zakucavaju posljednje eksere.
(Dnevni avaz)

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...