14. 03. 2014.

Sa zla nagore

Od naroda koji sam sebi ne pomaže, i Bog diže ruke 


Čovjeku se život zgadi kad vidi naše ekonomske pokazatelje: sve gori od gorega. Želudac se dodatno prevrne kad ljudi iz vlasti na sve to odmahnu rukom, u stilu: Ma, nema to nikakve veze, sutra će ovdje stići stotine miliona maraka! Oni su, kobajagi, u završnici pregovora sa svjetskim bogatunima koji jedva čekaju da svoj kapital ulože kod svojih „prijatelja“.
Nema ga ko se sa svojih bjelosvjetskih ekskurzija, od Izetbegovića do Lagumdžije, nije vratio sa punom vrećom dolarskih i drugih obećanja. Kad zbrojimo cifre iz njihovih izjava, i milijarda je premalena da to poklopi. No, kad naopako izvrnemo svoje novčanike i pogledamo brižljive statistike, vidimo da neko laže.
Brojkama je, dabome, bolje vjerovati. A one, na našu žalost, kažu da je stranih ulaganja u BiH sve manje i manje. Milijardi ni od korova!
Ukupna nova strana ulaganja u prošloj godini su, kako je juče službeno saopćeno, iznosila 283,86 miliona KM. Kad to sravnimo sa prethodnom, 2012. godinom, pokazuje se da je ljetina umanjena za čitavu jednu trećinu (34 posto). Pa ni utjehe tome nema: ovog januara, u odnosu na prošlogodišnji, strane investicije su dodatno prepolovljene: za 55 odsto!
Tamo gdje ima para, u razvijenom svijetu, tamo nema magaraca. Jer, stvarno treba biti šašav pa nešto uložiti u ovu ruinu od zemlje. U njoj ni propisi nisu dobro napisani, a kamoli da je stvoren poticajan ambijent za investiranje i, općenito, za ekonomsko razmahivanje. Država je rasklimatana kao stara sećija, politika jalova i zavađena do srži, a narod trpeljiv do iznemoglosti.
Ništa nam ne ide na ruku. Vidljivo je to hiljadama kilometara uokolo. A ni sadaki se nije nadati. Zar ne znamo da i svete knjige lijepo kažu da, od naroda koji sam sebi ne pomaže, i Bog diže ruke!?
(Dnevni avaz)

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...