23. 03. 2014.

Sramne pohvale Valentina Inzka

I bez All-Shiddija, Sarajevo već ima dovoljno simbola korupcije, bahatosti, urbanističkog divljanja i kršenja privatizacijskih propisa

  
Nije lako obavljati dužnost Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini. Za utjehu, ta osoba ima odličnu platu i prvoklasne povlastice. Može računati i na svijetlu diplomatsku i političku budućnost. No, ta osoba ima i jedno veliko ograničenje.
Dok obavlja pomenutu dužnost, ona je lutka na koncu: nije vlasnik svojih odluka i zvaničnih izjava. Svaki potez Visokog predstavnika plod je komplikovanih računica štaba koji osmišljava i odobrava međunarodno ponašanje u našoj zemlji.
Bosanski političari i javnost stoga Inzku osobno ne zamjeraju na pasivnosti ili lošim političkim odlukama. No, ako su Visokom predstavniku na taj način ruke vezane, on je sigurno slobodan u nizu društvenih aktivnosti koje vodi tokom svoga mandata.
Valentina Inzka, na primjer, njegovi poslodavci nisu natjerali da ode na otvaranje All-Shiddijevog shoping centra u Sarajevu. Sam je odlučio da se tamo pojavi, čak i da službeno otvori ovaj objekat. Odvažio se Inzko i da iznese krupne ocjene o gradu koji je dobio još jednu prodavnicu krpica i sličnih dragunlija.
Visoki predstavnik tamo se uopšte nije trebao pojaviti. Naprotiv, morao je ignorisati, ako već neće javno da žigoše, ovu bruku od „strane investicije“.
Takozvani Sarajevo City Center gradi se već pet vodina. Trebao je biti završen i otvoren još 2012. Vlast je, za svo to vrijeme, gledala kroz prste investitoru iz Saudijske Arabije. Mimo zakona i ugovora dopustila mu je da objekat gradi u znatno većim dimenzijama od planiranih i odobrenih. Žmurila je vlast i na nedovoljan tempo investiranja novca i u više navrata Saudijcu produžavala rokove u kojim mora to da ispoštuje. On to ni do danas nije učinio.
Pomenuti objekat, tokom jako spore izgradnje, bio je ruglo Sarajeva. Zna se, naravno, kome se takvo ponašanje dopušta. Onome ko dobro potplaćuje nadležne organe ili ima jaku političku zaleđinu.
Šta je od toga imao Sulaiman All-Shiddi, ne znamo. Ali znamo da je Valentin Inzko dovoljno iskusan i pametan čovjek da vidi šta se tu radi. Tog dana, umjesto da presijeca svečanu vrpcu, bolje da je bio na nekom planinskom izletu, da ni prisustvom u gradu ne bude dio ove sramote.
Ali, kad je već došao i kad je već odlučio da preuzme glavnu protokolarnu ulogu, morao je u svom govoru da ukaže na prethodno pomenute činjenice. Ne, on je istupio onako kako istupaju plaćeni lobisti: punih usta pohvala na račun objekta i njegovih investitora.
„„Osobito mi je drago da su na ovoj zgradi radile domaće firme i svi mogu biti ponosni na kvalitetu radova. Još više mi je drago da će ovdje posao dobiti najmanje 1.000 ljudi“, poručio je Inzko.
Sarajevske arhitekte i građevinski stručnjaci nasmijali su se na ove riječi Visokog predstavnika. Uostalom, upotrebna dozvola za objekat dobijena je nekoliko minuta prije otvaranja, i to pod nečijim velikim pritiskom. Investitorima je produžen rok da urede još neke elementarne detalje, što se ne dopušta ni minijaturnom fast-foodu.
Što je najružnije, velika pompa napravljena je otvaranjem samo jedne desetine objekta! U njoj neće raditi ni stotinu ljudi, a kamoli Inzkova „hiljadarka“.
Visoki predstavnik razočarao je Sarajlije svojim neumjesnim gestom i pohvalama. A onda nas je dotukao riječima „da će SCC postati jedan od simbola grada“.
Imamo mi, gospodine Inzko, već dovoljno simbola korupcije, bahatosti, urbanističkog divljanja i elementarnog nepoštivanja građevinskih i privatizacijskih propisa. Novi su suvišni. To bi i Vi trebali javno da kažete!
I još jedna sitnica: za razliku od Vas, mi u Sarajevu nikad nećemo svojim simbolom smatrati uvoz običaja koji su nama strani i kojim se Bosnu pokušava učiniti onakvom kakva ona nikad nije bila. Zar ne vidite, gospodine Inzko, kako Sarajlije ignorišu hotel „Bristol“, također u vlasništvu pomenutog All-Shiddija? Bili ste tamo, znate o čemu govorimo.
Nemam ništa protiv takvih objekata i običaja koji se u njima praktikuju. Zabrana točenja alkohola nije nikakav problem. Ima takvih hotela i centara i u Beču i Londonu. Ali oni, pogotovo kad se grade bez obaziranja na ugovore i propise, nisu i nikad neće biti simboli tih gradova. Uprkos Vašoj nadi, takvi neće biti ni simboli Sarajeva.
Ne mogu da vjerujem da nam Vi tako nešto priželjukujete?
(Bosnia Daily)

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...