03. 03. 2014.

Šta nas snađe?

Zvjersko umorstvo malog Smaje žalosno svjedoči o sudbini zemlje čijim je ljudima užas odavno postao najbliži susjed



Zapalo nas je da živimo u gadnom vremenu. Loši ljudi dočekali su svojih pet minuta. Čak su se i dobri prozlili. Nismo ni znali kakvi sve naboji ovdje čuče i prijete našem društvenom, političkom, ekonomskom, ali – pokazuje se – i duhovnom zdravlju.
Svako od nas mogao bi da ispriča neku šokantnu priču. Ko zna, među nikad ispričanim možda bi se našla i neka ružnija od one iz Hadžića, ako je nešto gadnije uopće moguće smisliti, a kamoli susresti u životu, tu, kraj sebe.
Zvjersko umorstvo četvorogodišnjeg dječaka doprlo je i do najtvrđeg srca u zemlji čijim je ljudima užas odavno postao najbliži susjed. Zle sudbine utrkuju se jedna s drugom, danas nas šokirajući ovako, sutra onako. Ovdje i smrt ponekad postaje olakšanje. Malom Smaji i mezar je bolja kuća od one u kojoj je bio izložen obijesti i teroru. Svašta čovjek čovjeku danas radi, čak i rođenom djetetu.
Istražitelji će otkriti kakvi su mozak i psiha onih koji su na dječaku izljevali neki svoj čemer, niske strasti i porive u koje su ko zna kad i kako potonuli. Biće izrečena i zaslužena kazna. Ali, kakva god da bude, neće biti surova ni blizu počinjenom zlodjelu.
Javnost je zgranuta i zgrožena, kao i uvijek kad se suočimo sa mrakom koji se nad ovo društvo davno spustio i nikako da se razmakne. Ružne vijesti smjenuju jedna drugu, kao i naše bespomoćno razmahivanje rukama: Bože, šta nas snađe!
Od davnina se zna da nesreća nikad ne dolazi sama. Po nama sipa kao kiša iz kabla; nema šta nas ne sustiže. Napadnuti smo svakojakim zlom, ljudskim i drugim ognjem. I čelik bi to istopilo. A takvi smo kakvi jesmo, od krvi i mesa, kao nedužni i nesrećni Smajo.
Svijet i ova zemlja bili su mu zla maćeha, kao i mnogima među nama.
(Dnevni avaz) 

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...