10. 03. 2014.

Krupna buranija

Na proteste se može izaći i u finim odijelima, sa svilenim kravatama – šta fali? 


Svi znaju šta ovdje ne valja, ali se rijetki usuđuju da to javno kažu, a kamoli da imenuju krivce. Negdje na pola ovoga puta ostali su čelnici privrednih komora Sarajeva i Goražda.
Oni su jučer ocijenili da je „od 2006. godine došlo do apsolutnog zaustavljanja napretka u BiH“. No, umuknuli su kad je za taj fijasko trebalo prozvati glavne kočničare. Tobože je, po njima, radnicima lakše nego privrednicima. Imaju štrajkove kao odgovor na nepravdu, dok su biznismeni, kako kažu, uskraćeni za sličnu metodu otpora.
To je apsolutno netačno. I ljudi od biznisa, naša krupna buranija, imaju načina da podviknu na državu koja ih guši. Eno im onih istih mjesta na kojim vlast proziva ojađena sirotinja! Na proteste se, ako za to ima razloga, može izaći i u finim odijelima, sa svilenim kravatama – šta fali?
Onako kako se još odupiru građani, sazivanjem tzv. plenuma, preko svojih davno formiranih udruženja vlast mogu da pritišću i privrednici. Nije im valjda ispod časti da priznaju kako ih vlast zamajava, ucjenjuje, razvojno ograničava, poreski i na druge načine guli.
Otpor lošoj vlasti nije samo oružje onih koji traže krišku hljeba. Na manjku su u ovoj državi i mnogi sposobni, solidno situirani, preduzimljivi, čak i imućni ljudi. U pravom ambijentu, njihova krila bila bi još šira. Mnogi od njih također su prikraćeni u svojim mogućnostima, od univerzitetskih profesora do vlasnika privatnih firmi.
U lošoj državi dobro je samo profiterima koji su je skrojili po vlastitoj mjeri. Stoga im se moraju snažno oduprijeti svi koje nešto žulja. Što više bude onih koji se opiru, cijena tog opasnog posla biće niža, a šansa za uspjeh, s druge strane, kudikamo veća!
(Dnevni avaz)

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...