19. 03. 2014.

Domino-efekt

Sličnosti Krima i naše zemlje izmišljaju domaći razbijači i njihovi ruski politički šaptači


Domine su davno ustuknule pred novim društvenim igrama. Preživjelo je jedino pravilo takozvanog domino-efekta, po kojem jedna pločica obara sve oko nje. Taj efekt naročito je prisutan u politici.
BiH je već jednom bila u pozicije domine, i to glavne. Prije dvije decenije bi, da je naša zemlja rasparčana i upokojena, njena sudbina dobila kopije u još nekim evropskim državama, naročito u onim koje su nastale na ruševinama Sovjetskog Saveza. Kako smo mi ostali u komadu, tako ni Gruzija, Ukrajina, Moldavija i još poneka zemlja nisu krenule u rasulo.
Sad nas, kad plamti na Krimu, opet kače za domine, s tim što bi sad plima sa drugog mjesta navodno trebala i nas da preplavi. Ako taj ukrajinski poluotok, sa uvjerljivom ruskom etničkom većinom, može da se otcijepi od matice, nekima se čini da bi RS još lakše mogla to isto da napravi u BiH. Pa, tu je uvjerljivija srpska većina nego ruska na Krimu. Samo treba potegnuti referendumski buzdovan i – gotovo!
Između nas i Krima su, međutim, ogromne razlike. Ona ključna, koja briše sve moguće sličnosti, ogleda se u činjenici da je kod nas krimska nacionalna “čistoća“ postignuta nedavno, i to silom i zločinom.
Moskva je tristo godina umnožavala Ruse na području Crnog mora, sve dok nisu brojčano poklopili Tatare i Ukrajince. Kod nas se, pak, etnička slika promijenila brzim potezom agresivne srpske politike. Koliko jučer, ona je nesrbe sa tog područja rastjerala po svijetu ili bukvalno zatjerala u crnu zemlju.
Bosansko-krimske sličnosti izmišljaju Dodik i drugi domaći separatisti, koje u tome ohrabruju politički šaptači iz daleke Moskve, kako juče u Sarajevu reče Pedi Ešdaun. Nadamo se da to vide i vodeće svjetske sile, koje su ključni garant naše državne cjelovitosti.
(Dnevni avaz) 

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...