08. 03. 2014.

Lider u oblacima

Ruski predsjednik opasno se zalijeće prema ukrajinskim zalogajima koje on i njegova zemlja vjerovatno ne mogu progutati


Petnaesta je godina otkako Vladimir Putin vedri i oblači na političkom nebu Rusije. Ponekad na predsjedničkoj, katkad na premijerskoj poziciji, on je uvijek gazda Kremlja.
Onako kako je naučio u svom političkom djetinjstvu, provedenom u krilu obavještajnih službi (KGB), Putin radi i danas. Šefovska riječ je prva i posljednja.
Putin je politička kombinacija Supermena, Ramba i Džems Bonda. Majstor je borilačkih vještina, oči u oči izlazi i pred najopasnije divlje životinje, skija i vozi sve: od glisera do aviona. Slika je nedavno kompletirana i pratiljom, kakve su redovito ukrašavale pomenute filmske junake.
Ruski predsjednik pronašao je novu, mlađu partnericu. Nikakvo čudo: Rusi se često razvode već nekoliko godina nakon vjenčanja. Dužina Putinovog braka u tom smislu je imala predsjedničku ozbiljnost.
Ozbiljni su i liderski uspjesi Vladimira Putina. Iz političke i ekonomske anarhije u koju su Rusiju uveli Gorbačov i Jeljcin, on je zemlju stabilizirao, pa i unaprijedio. Rusija je postala ekonomski aktivna, iako se uglavnom oslanja na uzbrzano crpljenje bogatstava svoje utrobe: nafta, gas, rude...
Putin u predsjedničkoj vazi ima ruža. Za vratom mu je, međutim, i tovar optužbi za tiraniju, diktaturu, samovlašće, grubost, korupciju... Prilično su brojni oni koji ga ne vole. Teško je pri tome odrediti čije je trnje bodljikavije: ono iz Brisela i Vašingtona ili ono kojim ga bocka domaća opozicija i dio javnosti.
Pokušavajući da Rusiju brzo podigne iz pepela, u koji je zapala u sovjetskoj socijalističkoj eri, Vladimir Putin je u svojoj zemlji sigurno postao jedna od najvećih ličnosti posljednjeg stoljeća. Od svih njegovih prethodnika veći autoritet i vlast vjerovatno nije imao niko osim Staljina.
Utisak je, ipak, da su Putinovi zvjezdani trenuci na zalasku. Svaka energija se troši, pogotovo kad lideri ne stvaraju sposobne nasljednike koji, u nekom trenutku, mogu preuzeti štafetu u svoje ruke. Suviše krugova Putin je već optrčao da bi ga noge hitro i čvrsto nosile kao 1999. kada je, kao 48-godišnjak, prvi put u ruke uzeo ključeve Kremlja.
Najgrublje se o tome ovih dana izrazila njemačka kancelarka Angela Merkel. Ona se javno zapitala da li je Putin ''još uvijek u kontaktu sa realnošću''. U telefonskom razgovoru s američkim predsjednikom Obamom kazala je da on ''živi u nekom svom svijetu''.
Povod za ovako grube ocjene radno-mentalne sposobnosti ruskog predsjednika je ponašanje Moskve u plamtećoj ukrajinskoj krizi. Vidno je da Rusija pokušava, po svaku cijenu, da zadrži Ukrajinu u svom krilu. Ako ne bude išlo, kao što ne ide, Putin pokazuje da ne bježi ni od (ne)skrivene vojne intervencije kojom bi otkinuo dio ukrajinske teritorije.
Zubi su naoštreni prema Krimu, iako je teško povjerovati da bi Rusija ostala samo na tome. Dobar dio ukrajinskog jugoistoka, od Donjecka do Harkova, na spisku je moskovskih želja.
Merkelova uočava pomenute Putinove apetite i ne može da vjeruje da je nogama na zemlji onaj ko gaji takve iluzije. Računajući na ogroman otpor koji ovoj ruskoj odiseji pruža moćni Zapad, zaista treba biti i Bond i Supermen i Rambo, sve u jednom, pa uspjeti u onome u šta se, izgleda, zalijeće ruski predsjednik.
I za svijet i za Putina bilo bi dobro da uskoro pokaže kako, i pored slave koja ga je zanijela, ipak nije izgubio smisao za realnost.
(Dnevni avaz)

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...