12. 11. 2013.

Taoci svoje pohlepe

Neznalice u svemu, ovdašnji politički klanovi ne znaju pronaći ni „dopustivu“ mjeru korupcije


Korupcija je u samom vrhu top-liste razloga zbog kojih u BiH dolazi malo stranih investicija. No, pogrešno je misliti da se radi o nekoj endemskoj bolesti koja hara samo našim prostorom.
Korupcija odavno ima razmjere globalne pandemije. I u najrazvijenijim evropskim državama ona je duboko ukorijenjena. O tome svjedoče sve češće istrage i sudski procesi protiv  ministara, ali i protiv predsjednika Italije, Njemačke, Francuske..
I pored toga, strani kapital utrkuje se da u njima dođe do neke investicije. Pri tome se podrazumijeva da dio ulaganja mora biti usmjeren i u „sivu zonu“.
U stabilnim zemljama sve je stabilno, i dobro i zlo. U svemu su jasna i tržišno odmjerena pravila igre. Tako je i korupcija uređena kao neizbježni dio sistema. Problem nastaje tek kad se prekorače te sistemski zamišljene „dopustive“ granice.
U našoj zemlji korupcija je divlja. Njen nivo i oblik obeshrabruju čak i one koji su navikli da u cijenu posla ugrađuju honorare političarima. Razlog za to krije se u kombinaciji političke nestabilnosti i visoke cijene koruptivnih usluga.
Prvo što mora da zna onaj koji svoje poslove želi da „podmaže“ je: u koji džep treba staviti prljavi novac? I drugo: da li se isplati dati sumu koja se traži da bi se namjestio neki tender ili da bi se neka kompanija protežirala na drugi način?
Već prvi problem, politička nestabilnost, za mnoge strane ulagače je nepremostiv. Stranačka struktura državne, entitetske, kantonalne ili opštinske vlasti naizgled je dobar putokaz. Ali, samo naizgled. U to su se uvjerili mnogi koji su ovdje dolazili preko potplaćivanja političara. Dali su traženi novac, pokrenuli posao, a onda su odjednom nestajali predsjednici, ministri, gradonačelnici i drugi kojim su davane bogate napojnice.
Vlast se u BiH brzo mijenja, a svaka nova garnitura traži svoj korupcijski udjel. Pri tome je obično nemilosrdna prema onima koji su „poslovali“ sa prethodno vladajućom garniturom. Ne svete se oni tim biznismenima nego svojim suparnicima, strankama koje su sa takvim investitorima bile u specijalnoj relaciji.
Evo i primjera. Ako je tačno da su ruske i litvanske kompanije u Republiku Srpsku ulazile podmićivanjem Milorada Dodika i njegovog političko-poslovnog klana, šta će se s njihovim biznisima dogoditi kad Dodika više ne bude tamo gdje sada sjedi?
Jasno je da će se njihovi poslovi zakomplikovati. Dodikova opozicija već im prijeti, iako još nije došla u poziciju da odlučuje i presuđuje, čemu se nadaju nakon sljedećih izbora.
Ovu lekciju već su naučili oni koji su radili sa SDA, Strankom za BiH ili sa SDP-om. Prvima su pozicije ozbiljno oslabljene, Silajdžićeva ekipa potpuno je ostala bez moći, a vrijeme je da se zabrinu i oni koji su poslove lovili preko Lagumdžije. Njegova stranka će na narednim izborima doživjeti veliki pad.
Ovo je posebno važno za one strane ulagače koji sa Dodikom i Lagumdžijom trenutno ugovaraju gradnju hidrocentrala na rijeci Drini. To je posao koji će se produžiti čitavu deceniju. Ako ga treba „podmazati“, onda se to mora uraditi odmah. A šta sutra, kad pomenutog političkog dueta više ne bude u vlasti?
Mnogi strani ulagači već su se opekli na ovu bosansku vatru. Koštalo ih je nedovoljno poznavanje domaće političke scene, njene nestabilnosti i promjenjivosti.
I drugi ključni razlog (visoka cijena „dobrih“ usluga) odvraća mnoge strane investitore od BiH. Deset posto od ukupne vrijednosti investicije – to je uobičajeni honorar korumpirane vlasti u ovoj zemlji. I to sve unaprijed! Kad su čuli za tu cijenu, mnogi koji su ovdje dolazili bježali su kući kao da ih sami đavo tjera. Njima nije bila sporna korupcija, ali jeste njena cijena.
Kao što ne znaju dobro raditi gotovo ništa, ovdašnji politički klanovi ne znaju pronaći ni „dopustivu“ mjeru korupcije. Loši u dobru, neznalice su i u prljavim poslovima. Oni su taoci vlastite bezgranične pohlepe. Zbog nje, nažalost, ispaštaju podanici takve vlasti.
Rješenje je, bez šale, možda u tome da građani sakupe novac kojim će svojim političarima obezbijediti sve što požele, pa da oni onda krenu voditi državu i ekonomiju na ozbiljniji i poslovniji način. Jer, ovo što sada imamo, stalno i beznadežno propadanje u ponor, gore je od svake druge varijante.
(Bosnia Daily)

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...