04. 11. 2013.

Prazni džepovi

Sudovi će prestati da sude stotinama hiljada osiromašenih građana tek kad oni presude svojoj nesposobnoj vlasti


U sudskim ladicama nakupilo se 1,6 miliona neriješenih komunalnih predmeta. Radi se o tužbama koje su protiv nekoliko stotina hiljada neplatiša podnijela preduzeća koja isporučuju vodu, struju, grijanje i slično. Ukupni dug premašuje milijardu konvertibilnih maraka!
Zbog svoje životne nemoći građani kukaju svakodnevno. Komunalna i slična preduzeća također se neprestano žale. Istim povodom vrisnuli su, eto, i sudovi. Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH ukazalo je na potrebu za radikalnom intervencijom. Oni smatraju da se ovaj problem mora riješiti „na jedinstven strateški način“.
Problem je ogroman i odavno prisutan. Problematično je, međutim, što se njegovo rješenje redovito traži na krivoj strani. Komunalci misle da bi s njihovim poslovanjem sve bilo u redu kad bi dobili propise koji korisnike primoravaju da potrošeno uredno plaćaju. Tako bi i sudovi skinuli nevolju sa svoga vrata; sve bi se, kobajagi, dovelo pod konac.
„Samo“ jedno u ovaj sistem se ne uklapa: iz praznih džepova teško je izvući i prebijenu paru, a kamoli urediti plaćanje komunalnih usluga! Novac, naime, ne pada sa neba niti raste na drveću. Građani ga moraju zaraditi.
Sa sudijama se lako složiti. Potrebno je, baš kako oni preporučuju, preduzeti neke radikalne, strateške korake. A zna se i u kom pravcu: prema takvom vođenju države koje će ljudima stvoriti uvjete da zarađuju, makar toliko da svojim prihodima financiraju goli životni opstanak.
(Dnevni avaz)

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...