24. 11. 2013.

Zlatko i „njegove“ ustaše: Za SDP spremni!

Zbog one narodne: S kim si – takav si, mnogi glasači već su pobjegli od stranke koja paktira sa istorijskim političkim smećem i ostavili Lagumdžiji da sam na sebe primi smrad nakarada s kojim se uhvatio za ruke


Zlatko Lagumdžija nije ustaša. On nije ni maskirani pobornik fašističkih i sličnih ideja. Štaviše, jedan je od prvih koji su, i lično i kroz svoju stranku, tražili da se u državnom parlamentu donese zakon o zabrani djelovanja fašističkih organizacija i isticanja njihovih simbola. Takav odgoj ponio je iz kuće, od svojih roditelja, antifašista i komunista.
To je jedno Zlatkovo lice. No, ima on i drugo. To je lice karijeriste, nemoralnog političkog pragmatičara, jeftinog profitera i svim mastima namazanog trgovca koji sve kupuje i sve prodaje, samo da na kraju njegov ćar bude veći. Stoga se i moglo desiti da, mnogo prije onoga jadnog hrvatskog nogometaša i nadobudne mostarske muzičarke, upravo on pruži ruku onima koji iz srca nikako ne mogu da maknu žal za propalom i osramoćenom ustaškom idejom.
Vlast u Hrvatskoj kaznila je baljezgarije Josipa Šimunića. Mia Martina Barbarić snosiće profesionalnu odgovornost u federalnom ministarstvu u kojem radi. Na nju se obrušava i masovno zgražavanje javnosti.
Hrvatsku stranku prava BiH (HSP BiH), međutim, rijetko ko i pominje, iako su oni odmah požurili da podrže „za dom spremne“ Šimunića i Barbarićku. Zna se koje ideje njeguje Jurišićeva stranka i kojim se simbolima služi. Njih je suvišno žigosati, jer su od svoga nastanka u više navrata već obilježeni kao nepopravljive političke nakarade.
E, upravo te nakarade, kojim je mjesto bilo u magarećoj klupi politike, u prvi red i pod sjajne reflektore uveo je niko drugi do taj rođeni antifašista po imenu Zlatko Lagumdžija. S njima je, nakon posljednjih izbora, uvezao stranačke zastave i u vlast uveo njihove perjanice Živka Budimira, Antu Krajinu, Vjekoslava Čambera, Stanka Primorca...
Otud i nema dileme šta je u ovom slučaju starije: koka ili jaje, Zlatko ili Mia Martina. Mlada gospođa s razlogom može da se ljuti na dvoličnost svoje šefice, SDP-ove federalne ministrice turizma i okoliša Branke Đurić. Ova je još u martu 2011. – kad je u Vladu sjela skupa sa Krajinom i Čamberom – toj dvojici trebala da kaže ono što sada govori svojoj službenici.
Na to, s pravom, ukazuje i jedan hrvatski internetski portal (www.croportal.ba). Tamo podsjećaju da su tokom svog prethodnog političkog djelovanja „HSP-ovi prvaci načinili niz proustaških skandala, tiskali službene kalendare sa sloganom 'Za dom spremni', a objavljene su i snimke Pavelićevog portreta koji stoji u uredu HSP-a, te bista Ante Pavelića, pronađena također u jednom od HSP-ovih ureda“.
Međutim, Đurićevoj – kako pomenuti portal dalje konstatuje - taj podatak nikada nije bio dovoljno zanimljiv da bi i kolege-ministre nekako disciplinirala, kao ni bilo kome iz deklarativno lijevog i antifašističkog SDP-a, HSP-ovog koalicijskog partnera.
Na to isto ukazivao sam, u „Dnevnom avazu“, u danima kad je Lagumdžija s tim i takvim ljudima kovao politički savez. Tog trenutka iz svojih glava su njega i njegovu stranku izbrisali mnogi časni ljudi, zahvaljujući čijim glasovima je Zlatko stekao pravo da stvara vladajući federalni tim. Po onoj narodnoj: S kim si – takav si, oni više nisu htjeli da budu uz nekoga ko paktira sa istorijskim političkim smećem. Ostavili su Zlatku da na sebe primi smrad onih sa kojima se druži.
No, zaista je čudno kako niko iz SDP-ovog stranačkog vrha, ni nakon dvije i po godine paktiranja sa đavoljim sljedbenicima, pogotovo nakon jeze koja nas ovih dana prožima zbog novog paradiranja onih koji su i dalje „za dom spremni“, ne upita svoga šefa: Šta nam to napravi, Zlatko? Zašto u rukovodstvima SDP-a, gdje sjede i časni ljudi, antifašisti i partizanska djeca, niko ne podigne svoj glas protivljenja? Zar nisu svjesni da im je ovih dana glavu okrenulo i ono malo preostalih pristalica, te da će na narednim izborima, umjesto glasova, dobijati samo šamarčine? To isto bi svom sinu, da su živi, priuštili i njegovi časni roditelji, poznate antifašiste.
Izgleda da je Zlatko Lagumdžija iz sjećanja potpuno izbrisao njihala strave, na kojim je, četiri dana pred oslobođenje Sarajeva 1945. godine, ustaška vlast na Marijin Dvoru objesila 55 antifašista. I to u gradu u kojem je kasnije Zlatkov otac bio jedan od partizanskih gradonačelnika!
A gdje je još na stotine hiljada ustaških žrtava, među njima i više od 860 Sarajlija koje su „za dom spremni“ zlikovci likvidirali samo u posljednjih 45 dana svog terora u Zlatkovom rodnom gradu?  
Ima ljudi bez časti i obraza. Ono što im često pomuti razum zove se – vlast! Na njenoj lomači izgorio je i Zlatko Lagumdžija, politički račundžija koji se otrgnuo i roditeljskom i  stranačkom (antifašističkom) odgoju.

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...