19. 11. 2013.

Hrvatski ćorak

Herceg-Bosnu povijest je već žigosala kao podmukli pokušaj stvaranja države u državi


Rat zna biti brat. Nekim pojedincima uspjelo je da uspostave tu „rodbinsku“ vezu. Svaki naš nacionalni kolektiv, međutim, zbog toga se guši u suzama. Svi su, na kraju, ostali na manjem ili većem gubitku.
Dio hrvatskog naroda žali za Herceg-Bosnom. Juče se navršilo 22 godine od formiranja ove političke, kulturne, ekonomske i teritorijalne organizacije hrvatskog naroda u BiH, kako su je krstili njeni tvorci. Nažalost, povijest taj čin žigoše kao podmukli pokušaj stvaranja države u državi ili, u najmanjem, kao nastojanje da se prije razbijanja BiH uspostavi bolja startna pozicija. Na tome su radila Tuđmanova politička potrčkala, uvjerena da se njihov vrhovnik sa Miloševićem čvrsto dogovorio o podjeli naše zemlje.
Republika Srpska kao guja nam se u Dejtonu uvukla u njedra. Herceg-Bosna nije. Ostala je, doduše, bez ustavnog prava građanstva, ali nije ni nestala iz naše zbilje. Zbog toga žale, svako na svoj način, i oni koji vole jedinstvenu BiH, ali i Hrvati koji vjeruju da su u ovoj državi prošli lošije od druga dva naroda.
Prava istina možda je blizu sredine. U nečemu su Hrvati odista politički zakinuti, naprimjer u biranju svoga predstavnika u Predsjedništvu BiH. No, zauzvrat je dobar dio Hercegovine, srednje Bosne, ali i Posavine pretvoren u malu banovinu. Tamo ne može ni da zaviri nikakav ozbiljniji federalni i državni propis, čak ni naša službena zastava.
Herceg-Bosne formalno nema. Suštinski, ona i dalje živi. Lebdi negdje između neba i zemlje, oslonjena na političke nagodbe naših, susjednih i bjelosvjetskih centara moći. Ali joj na tome nije zavidjeti: zlopati se kao i majka joj – Bosna i Hercegovina.
(Dnevni avaz)

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...