08. 09. 2012.

Nema vode za radničke požare

I ova bi vlada nekom ekspresnom uplatnicom rado primirila uzbunjene radnike, ali više se nema odakle: budžetska kašika zagrebala je po dnu lonca


Gazdovanje prihodima i rashodima ključ je svakog domaćinskog poslovanja. Pri tome do izražaja dolaze razna znanja i umijeća: i matematika i gimnastika, rezanje troškova, potraga za dopunskom zaradom, prelijevanje iz jednog u drugi sud...
To što važi za lično i porodično poslovanje zakon je i za privredu, od malih radnji, preko preduzeća, do velikih kompanija. Na kraju, do glavnoga domaćina - vlasti. Bilo općinske, kantonalne, entitetske ili državne. I ona mora da uravnotežuje troškove sa zaradama, prihode s rashodima.
Naša vlast neizlječivo boluje od zablude da sve svoje budžetske potrebe može da namiruje novim nametima koje dodaje na pleća svojih podanika. U posljednjih desetak godina, upravo iz tog razloga, potapa nas prava porezna plima. Uvedeno je desetak novih vrsta dažbina, a procentualno zahvatanje uspostavilo je jednosmjernu putanju - naviše!
Novi namet na kojem rade eksperti Federalne vlade je povećavanje poreza na plaće. Pa će se, ako bude kako se predlaže, a garant će biti, od hiljadarke ubuduće odbijati 150 umjesto sadašnjih 100 konvertibilnih maraka. Oni najbolje plaćeni, pak, koji mjesečno prihoduju više od 4.000 KM u porezni bunar će ubuduće bacati 20 posto od te sume.
Vlast priprema još neke zahvate u džepove građana, sve s jednom željom: da u svoju blagajnu prikupi onoliko para koliko joj treba da podmiruje svoje obaveze, ali i hirove. I to tako da ništa ne mijenja: bez štednje i racionalizacije troškova, koju naša vlast ne prepoznaje kao neminovnost. A ona joj već, snagom čekića, udara po glavi.
Osjetit će to i federalni premijer Nermin Nikšić ako se ovih dana, po treći-četvrti put u nekoliko posljednjih mjeseci, suoči s izbezumljenim radnicima "Konjuha" iz Živinica. Oni su jučer ponovo dali puni odušak svom jadu i blokirali saobraćaj na magistralnom putu prema Tuzli. Muči ih mnogo problema, ali jedan posebno: neispunjena premijerova obećanja.
Nikšić, zaista, ima razloga za nelagodu. Dva puta je čvrsto obećao Živiničanima da će ublažiti uzroke njihovog nezadovoljstva. I mislio je premijer, bez sumnje, da će uspjeti da održi datu riječ. Ali, kad je rastabirio budžetske stavke, pa vidio da sve zjapi prazno, smrknulo mu se pred očima. Glava ga je dodatno zaboljela kad je shvatio da nema ni rezervne varijante: para nigdje ni od korova, a Živiničani stalno zovu i pitaju: kad će to, Nermine?
Trenutna vlast naslijedila je ustaljenu praksu prethodnih vladara da svaku narodnu bunu, u vidu štrajka ili javnoga protesta, gase šmrkom nekoga budžetskoga novca. Svjesna da loše radi, vlast je redovno išla nizdlaku svakome ko je protiv nje podizao glas, bez obzira koliko je pri tome bio u pravu.
E, tome, prema svemu sudeći, stiže kraj. I ova bi vlada nekom ekspresnom uplatnicom rado primirila uzbunjene radnike, ali više se nema odakle. Budžetska kašika zagrebala je po dnu lonca.
Bez namjere da to bude ocjena opravdanosti nezadovoljstva koje iskazuju drvoprerađivači iz Živinica, iz višegodišnjeg praćenja prilika u zemlji, na ovom planu, nameće se spoznaja da je vlast olako kapitulirala pred mnogim pritiscima i protestima. Najednom bi nalazila pare za svakoga ko bi joj ljutit svraćao pod prozore, pogotovo ako bi to činio u više navrata. Tako bi se vlast "elegantno" rješavala bukača i glavobolje koju im oni izazivaju.
Sadašnjoj vlasti, međutim, od tog recepta nikakve koristi. Nema više para za vatrogasne akcije staroga tipa. Toga su u Federalnoj vladi poprilično svjesni. Stoga su, osim planiranih novih dažbina, pokrenuli i aktivnosti preispitivanja opravdanosti raznih socijalnih davanja koja sada pružaju određenim kategorijama građana, a koja budžet naprežu do pucanja.
Ta se jufka, međutim, razvukla do neviđenih razmjera. Od brze akcije raskrinkavanja lažnih boraca i korisnika drugih ratnih obeštećenja, naprimjer, nije bilo ništa. Iako svi znaju da se tu krije more para koje pojedinci nezasluženo primaju iz federalnoga budžeta, ništa opiljivo nikako da se uradi. Ko zna da li će ikada i doći dan da nadležni ministar kaže: od narednog mjeseca ova stavka odnosit će manje dva-tri miliona maraka!
Htjela-ne htjela, vlast će morati da zašije nečije džepove. Svoju zaradu morat će da traži u uštedama, u uskraćivanju daljnjih isplata mnogima koji, po raznim stavkama, neopravdano pelješe federalnu blagajnu.
Vlastima je to poznato. Znano im je, međutim, i to da se niko s budžetske sise neće skinuti bez ispaljenoga metka. S tim se krpeljima treba žustro počupati i nekako ih odstraniti, za šta, očigledno, još nema prave spremnosti.
A dok je ne bude, neće biti novca ni za uzbunjene radnike, ma odakle njihovi vapaji stizali i ma koliko bili (ne)opravdani: od Živinica, preko Zavidovića, do Velike Kladuše. U tom slučaju, naše bi ceste mogle da budu blokirane ne više po četiri sata, nego i po četiri dana, pa i četiri sedmice, sa svim posljedicama koje to sobom nosi.
U općoj gunguli u kojoj se nalazimo, ko zna čiji bijes može preliti čašu i potom, po sistemu spojenih posuda, zaprijetiti općim potopom ovog društva koje već dugo živi na rubu nervnog sloma. Tada već ni vagoni apaurina ne bi bili od pomoći.

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...