24. 09. 2012.

Revija papanluka

Kome stoje fina zastupnička odijela i kravate, a koga treba vratiti čobanskom štapu


Kako se sve u ovoj našoj džungli postepeno remetilo, tako je i primitivizam promijenio svoj oblik i stanište. Danas živi u gradovima i naziva se – papanluk. Nema gdje ga nema, pa i tamo gdje se ćud maskira prvoklasnim odijelima, svilenim kravatama i visokim zvanjima.
Pravu reviju papanluka ovih dana nam je priredila politička elita same državne metropole. Desetočasovni televizijski prijenos zasjedanja sarajevske kantonalne skupštine pružio je priliku javnosti da vidi kakva se sve halaša kiti poslaničkim perjem.
Neko se ibretio, neko krstio, ali svako normalan morao je biti zgrožen nad spoznajom koliko loše neki poslanici stoje sa govornom kulturom, bontonom, odnosom prema kolegama...
Kako li se Konaković, Zukić, Čardžić i drugi tek ponašaju kad u sali nema kamera, ako se takvih izljeva papanluka ne libe ni pred licem najšire javnosti?
Nedavno se, u državnom parlamentu, na sličan način „proslavio“ i potpredsjednik SDA Asim Sarajlić. Prije njega, u istu instituciju, pravo iz štale banuo je Drago Kalabić, oponašajući čobanske manire svoga šefa Dodika.
Kratki medijski izvještaji skrivaju pravu sliku naše političke elite, čijem dijelu je, ustvari, pravo mjesto na vašarištu ili u večernjoj školi uljudnog ponašanja. Javni televizijski servisi stoga bi svojim pretplatnicima trebali omogućiti da, poput onog sarajevskog, detaljno prate i druga parlamentarna zasjedanja.
Ona bi nam, puno bolje od lažnoga sjaja predizborbnih kampanja, pomogla da spoznamo kome stvarno stoje fina zastupnička odijela i kravate, a kome u ruke treba vratiti čobanski štap.

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...