07. 09. 2012.

Birački obračun


Oktobarski lokalni izbori prilika su da pokažemo šta (zlo)pamtimo i kako glasački (ne)kažnjavamo one koji nas vode


Većina birača već danas zna za koga će glasati u prvoj oktobarskoj nedjelji. Predizborne kampanje, poput ove koja je danas službeno počela za lokalne izbore, iz čaše u čašu mogu preliti tek poneku kapljicu.
Nema te propagandne kampanje koja biračima nekoga može naprečac omiliti, a drugoga ogaditi. Stranke i pojedinci na izborima žanju ono što siju u dužem, dvogodišnjem ili četvorogodišnjem periodu. Narod prati, pamti, udara recke, sabira pluseve i minuse i, na kraju, iskazuje svoj osmišljeni i odvagani birački sud.
Ovdašnji glasači nisu nimalo neuki. Većina će se čak po deseti put, od 1990. do danas, suočiti sa izbornim listićima. Golemo je to iskustvo kojeg se, s razlogom, plaše stranke koje su učestvovale u svim dosadašnjim izbornim ciklusima.
Kako narod (zlo)pamti, najbolje znaju SDA i SDS. Ove stranke u početku su hametice kosile svoje suparnike; danas se iz sve snage upinju ne bi li primamile bar trećinu nekadašnjih glasova.
Svi naši neprestani porazi, ustvari, porazi su naših dosadašnjih političkih kormilara. Ceh za te neuspjehe oni su plaćali na svim izborima, premda nikad u mjeri koju su zaslužili. Ovaj oktobar stoga je prilika da se konačno glasački raščisti sa onima koji su nas vodili najduže i, istovremeno, najlošije.
Najmanje što za sebe možemo da učinimo, to je da se odreknemo njihovih daljnjih usluga, da pokažemo šta i kako (zlo)pamtimo i kako to, s pravom, kažnjavamo.

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...