20. 10. 2015.

KO SE SJEĆA FATE ORLOVIĆ?

(Preko ovog i još bezbroj sličnih slučajeva i afera, već smo se navikli da u ovoj zemlji nema ni pravde ni zakona, da i sudske presude padaju u zaborav)


Bosna i Hercegovina je nemoćna država. Svakodnevno se ukazuje na njene probleme, utvrđuju se nezakonitosti i elementarno kršenje ljudskih prava, donose se čak i pravosnažne sudske presude. No, sve to uglavnom ostaje mrtvo slovo na papiru. Konkretni epilog ne dobijaju čak ni najkrupniji događaji, oko kojih su se godinama podizali oblaci prašine.

Ko je, na primjer, posljednji put javno zatražio da se ispoštuju sudske odluke o izmještanju pravoslavne crkve koja je 1996. godine bespravno izgrađena na privatnoj zemlji, u dvorištu kuće Fate Orlović (Konjević Polje, opština Bratunac)? Zaćutala je i nana Fata, a s njom i oni koji su je podržavali u njenom istjerivanju pravice. Zamrle su i brojne grupe na Facebooku, koje su godinama dizale glas protiv ove bruke i nepravde.

Zašto se sa javne scene potpuno izgubilo i pitanje implementiranja presude Suda u Strazburu u slučaju Sejdić - Finci? Pa, u jednom momentu čak nam je Brisel jedino to postavljao kao uslov da nas primi bliže k sebi. Prijetilo se političarima i strankama, jer jedan Jevrej i jedan Rom, a s njima i pripadnici drugih nacionalnih manjina i vjerskih grupacija, nemaju osnovno ljudsko pravo da budu birani u organe vlasti. No, kako vidimo, vuk je opet pojeo magarca. Finci i Sejdić imaju sudsku, ali ne i praktičnu zadovoljštinu. Niko ih se više i ne sjeća! Na njih su zaboravili i javnost i političari.

No, američki Stejt department sjetio se ovih slučajeva u svom najnovijem izvještaju o vjerskim pravima i slobodama u svijetu. Opisujući stanje u našoj državi u 2014. godini, Amerikanci su nas ovih dana podsjetili i na pomenute primjere. Oni pokazuju da u BiH nije osnovno pitanje da li se krše vjerska prava i slobode (da, i to obilato), nego je još veći problem što se ta kršenja - ne kažnjavaju!

Dovoljno o tome govori već činjenica da je tokom 2014. godine zabilježeno 28 vandalskih napada na vjerske objekte, a da su u samo tri slučaja pronađeni počinioci. Pri tome je važan podatak da je većina tih objekata bila pod video-nadzorom! Stoga je logični zaključak da organi vlasti nisu željeli istragu da dovedu do kraja.

Najupečatljiviji su, ipak, slučajevi Fate Orlović, Jakoba Fincija i Derve Sejdića. U njima je sve dovedeno i do sudskog epiloga, ali ne i do izvršavanja tih presuda. No, građani se time više ne zamajavaju; preko ovih i još bezbroj sličnih afera, već smo se navikli da u ovoj zemlji nema ni pravde ni zakona. A to je najkraći put u totalnu nevjericu u moć onoga što nazivamo svojom državom, a time i u još intenzivnije i nekažnjeno bezakonje.


DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...