23. 10. 2015.

DJEČAK "OPASNIJI" OD DŽEPAROŠA

(Onima na autoputu bilo je mrsko podići telefonsku slušalicu i obavijestiti policiju o dječaku za volanom, za razliku od grupe građana koji su odmah hrabro reagovali u sarajevskom tramvaju)


Zakinuti za brigu vlasti i onih koji su plaćeni za održavanje reda i zakonitosti, i sami tome često doprinosimo svojim nemarom i nedostatkom volje da pomognemo, čak i kad je za to dovoljno obaviti samo jedan telefonski poziv.

Da su to učinili na bar jednom od najmanje dva naplatna punkta na autoputu Sarajevo - Zenica, prekokojih je prešao 12-godišnji dječak koji je priredio pravi “spektakl” vožnjom od Sarajeva do Šija, kod Tešnja, puno ranije bi bio zaustavljen u svom opasnom pohodu. Samo sreća je htjela da se nikom ništa ne dogodi, ni njemu ni ostalim učesnicima u saobraćaju, koji su bili u bliskom kontaktu sa mlađahnim vozačem.

Na kraju je policija učinila svoje, pronašla je dječaka kraj puta, sa praznim rezervoarom benzina. A da su im oni koji naplaćuju putarinu, a koji su dječaka prethodno upoznali i snimili, odmah dojavili šta su vidjeli, sve bi se završilo mnogo ranije.

Jednostavno, čim su ga ugledali na prvoj naplatnoj rampi, i još mu uzeli novac, radnici Autocesta FBiH kratkim telefonskim pozivom su MORALI pozvati najbližu policijsku stanicu. Mališan bi za 15-tak minuta bio na sigurnom. No, iz ovog preduzeća odmah su skinuli svaku odgovornost za LJUDSKI nemar svojih uposlenika.

"JP Autoceste FBiH nisu nadležne niti imaju zakonske mehanizme da spriječe ovakve i slične događaje. Pitanje odgovornosti je na drugim institucijama. Po hitnom postupku, kao i uvijek do sada, stavili smo na raspolaganja sve resurse (slike, snimke video nadzora i sl.) institucijama nadležnim za rješavanje ovakvih događaja", navodi se u njihovom današnjem saopštenju.

Srećom, javnost nije dobila opravdavajuće saopštenje od grupe građana koji su danas u Sarajevu osujetili jedno razbojništvo u tramvaju. Džeparoš je, naime, oteo torbu jednoj starijoj osobi i krenuo u bijeg. No, reagovali su građani kojim se sve to dešavalo pred očima. Zaustavili su lopova, fizički ga savladali, pozvali policiju i predali ga u njihove ruke.

Svakako da ovi građani nisu radili svoj posao. Štaviše, neovlašteno su glumili organe reda. Kad bi se tim njihovim činom pozabavili ljudi slični onima iz Autocesta FBiH, ti bi građani čak bili i kažnjeni za svoju ljudskost, savjesnost, snalažljivost, hrabrost, za sve ono što su oni izbjegli da učine. A od njih se očekivao samo kratki telefonski poziv, nikakav fizički napor ili rizik u koji su svakako upali oni koji su intervenisali u sarajevskom tramvaju.

Jedni su se obrukali, drugi su osvjetlali građanski obraz. Da je ovih drugih više, i život bi ovdje bio snošljiviji. Nije vlast kriva baš za sve, ponešto je i do nas.

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...