25. 10. 2015.

ČEŠLJANJE DODIKOVOG NOVČANIKA

(Šta mogu proizvesti novi „šokantni podaci o umiješanosti vrha vlasti u Republici Srpskoj u velike pronevjere novca“)



Ko zna koji put u posljednjih nekoliko godina iz političkih visina je, ovih dana, obećano da će pravda i kazna da stignu korumpiranu elitu koja dominira Bosnom i Hercegovinom. Megafon je u rukama opozicije iz Republike Srpske, koja najtežim verbalnim oružjem i prijetnjama udara po Miloradu Dodiku i njegovom klanu.

“Građani BiH će vrlo brzo vidjeti otvaranje slučajeva korupcije na vrlo visokom nivou”, rekao je u petak Igor Crnadak, ministar inostranih poslova BiH. Sutradan mu se, malo konkretizujući ovu tajnovitu najavu, pridružio kolega iz Saveza za promjene, predsjednik SDS-a Mladen Bosić. On je izjavio da će ovih dana biti saopćeni „šokantni podaci o umiješanosti vrha vlasti u Republici Srpskoj u velike pronevjere novca“.

Ni Crnadak ni Bosić, u suštini, nisu kazali ništa novo: osumnjičili su sadašnju vlast u RS za političko pokroviteljstvo nad kriminalom i korupcijom. O tome oni govore već godinama, upirući prstom u Milorada Dodika kao glavu razgranate i gramzive hobotnice. U medijima i javnosti takođe se, već godinama, u šefa SNSD-a i predsjednika RS gleda kao u kolovođu pljačke koja se, s najvišeg nivoa, provodi u ovom entitetu.

No, nikad se nije odmaklo dalje od sumnji i nekoliko krivičnih prijava, koje nikad nisu ušle u sudsku proceduru. Uglavnom se to tumači sposobnošću Dodikovog klana da, preko svojih ljudi u istražnim organima i pravosuđu, sakriju svoje prljave poslove. Stoga ne bi bilo nikakvo čudo da ni novi dokazi, koje najavljuju Bosić i Crnadak, ne donesu nikakav rezultat. Javnost će samo dobiti nove priloge starim sumnjama.

Slična je situacija i u Federaciji BiH. Lideri u sumnjičenju vlasti za korupciju i pronevjere dosad su bili SBB i “Dnevni avaz”. No, ulaskom Radončićeve stranke u vladajuću koaliciju, ta je “pjesma” naglo skinuta s repertoara.

Na pravo suočenje sa korupcijom političke elite još ćemo sačekati. Do toga će doći tek kad pravosuđe bude iznad politike i stranaka. A to se u BiH još zadugo neće dogoditi. Na udicu će se, doduše, zakačiti poneka sitna riba, ali legla i jastrebovi višegodišnje pljačke države i naroda ostaće netaknuti.


DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...