14. 10. 2015.

SBB ULAZI U VLAST

(Radončić je pristao na ponešto "veresije", to jest na Izetbegovićevo obećanje da će se izvršiti pritisak na srpski blok u državnoj vlasti da ne pravi probleme sa uvođenjem SDA-ovog novog partnera u krovnu vlast)


Predsjednici SDA i SBB danas su, nakon razgovora u zgradi Predsjedništva BiH, novinarima potvrdili da su postigli koalicioni dogovor između ove dvije stranke. Izetbegović i Radončić izrazili su uvjerenje da će ovim kriza vlasti biti sanirana i da će se vrlo brzo krenuti sa reformskim zakonima i ukupnim procesom poboljšanja društvene i ekonomske situacije u zemlji.

Konačna potvrda i potpisivanje koalicionog sporazuma najavljeni su za narednu sedmicu. Lideri obje stranke danas su novinarima potvrdili da je prioritet popunjavanje Vlade FBiH, u kojoj bi SBB dobio četiri ministarske pozicije, a da će potom saradnja biti proširena na kantone. No, i juče je ostalo upitno da li će koalicija između SDA i SBB dovesti i do promjene vladajuće strukture na državnom nivou. U tom pogledu Radončić i Izetbegović nisu bili podudarni u izjavama.

Fahrudin Radončić rekao je novinarima da će se "ići i na državni nivo". Međutim, Izetbegović je bio oprezniji. Rekao je "da tu imamo i previše jak otpor bloka Saveza za promjene", koji se, po njegovim riječima, plaši za svoje pozicije. Lider SDA ipak je ostavio prostor da se ova koalicija proširi i na državni nivo, što bi bila "neka treća faza".

Sudeći po ovome, Radončić i Izetbegović realno su sagledali probleme i mogućnosti. I jednom i drugom stalo je da što prije uzmu u ruke federalne dizgine, te da sa neupitnim saveznikom Čovićem učvrste prevagu u gotovo svim kantonima. U tom smislu, Radončić je pristao na ponešto "veresije", to jest na Izetbegovićevo obećanje da će se izvršiti pritisak na srpski blok u državnoj vlasti da ne pravi probleme sa uvođenjem SDA-ovog novog partnera u krovnu vlast.

Predsjednik SBB-a prihvatio je dogovor u kojem se zna početak (Federacija i kantoni), ali kraj (državni nivo) ostaje neizvjestan. No, ni tu vjerovatno neće biti problema, jer će SDA i SBB imati dodatni adut u vidu HDZ-a. Čovićevo zalaganje za Radončića trebalo bi, možda i odlučujuće, da utječe na Savez za promjene da u novu državnu vlast prime SBB.

Srpski blok sigurno će svoje DA usloviti nedodirljivošću kvote vlasti koju sada imaju kroz ministarske i druge pozicije. Tako bi SBB mogao računati samo na funkcije kojih bi se, u njihovu korist, odrekla Izetbegovićeva stranka. Moguće je da ponešto Radončiću podari i HDZ, premda je to teško očekivati. Čović prihvata sve dogovore pod uslovom da ne okrznu njegov ekskluzivitet u predstavljanju Hrvata i dobijanju rukovodećih pozicija koje, po poznatom ključu, pripadaju predstavnicima ovog naroda.

Ukoliko Savez za promjene ne pokaže dobru volju i odbije da ispoštuje novu bošnjačku većinu, na čelu sa SDA, tri federalne stranke mogle bi postati i agresivnije, sve do jakog zatezanja konopca na državnom nivou. Njima je na raspolaganju i jedan jak, premda ucjenjivački potez - da u državnu vlast pozovu Dodikov SNSD!

O ovoj varijanti govori se otkako su otopljeni odnosi na relaciji SDA - SBB. Na nešto tako smjera i Dodik, sa svojim pozivima Savezu za promjene, da se bošnjačkom jedinstvu (koje oni vide u dogovoru SDA - SBB) srpske stranke suprotstave zbijanjem svojih nacionalnih redova.

Dodikovi protivnici zasad kategorično odbijaju ovu mogućnost, iako tu knjigu još ne treba zatvoriti. Jer, zna Dodik da ne može očekivati udio u državnoj vlasti ako Savezu za promjene ne servira dio kolača u Republici Srpskoj. Ko zna, možda Bosić, Ivanić i Čavić sračunaju da bi za njih bilo dobro da, u zamjenu za primat na državnoj razini, dobiju mjesto predsjednika entitetske vlade, uz to i poneko ministarsko i direktorsko mjesto.

Politika i vlast očigledno se i dalje dominantno bave sami sobom. Na kraju će možda svi da trljaju ruke, svi osim građana koji su navikli da politika u formiranju vlasti potroši previše snage, pa potom krene na kolektivni odmor do kraja mandata. Dosad je bilo tako, pa ova vrsta straha nije nimalo suvišna ili bezrazložna.

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...