27. 10. 2015.

KOMŠIĆ KRADE DRAGOCJENO VRIJEME

(Mogao je Željko, dostojanstvenim povlačenjem svojih ministara, da ispadne politički gospodin. Ionako su šanse SDA i SBB da nešto unaprijede u ovom opštem metežu i propadanju - nevelike)


Nije grijeh biti nesposoban i nesnalažljiv, posebno u politici, u kojoj opstaju samo vukovi. Međutim, grijeh je kad spoznate svoju nesposobnost i kad, i pored toga, nastojite da očuvate pozicije u vlasti.

Tu negdje je ključni problem Željka Komšića i njegove Demokratske fronte. Niko u poratnom vremenu nije tako lako, kao oni, dobio veliki broj izbornih glasova, a potom još lakše došao do mjesta u vladajućoj koaliciji. No, niko se, kao oni, nije ni brže obrukao i pokazao totalnu političku nezrelost i nesposobnost. U suštini, ni danas nije jasno šta je Komšić uopšte želio i kako je napravio niz početničkih grešaka koje su srozale ugled Demokratske fronte, istodobno otvarajući i krizu vlasti na svim nivoima.

Glavni krivac za političko gubljenje čitave jedne poslijeizborne godine, i to u vremenu donošenja krupnih odluka, svakako su nekadašnji SDP-ov “zlatni dečko” i njegova stranka. Reklamirali su se kao “prava ljevica”, socijalno osjetljiva zaštitnica građana i vrelo novih ideja za izlazak iz krize. U praksi su pokazali da ne vladaju ni umijećem vlastitog stranačkog organizovanja, a kamoli poticanjem pozitivnih procesa u državi i društvu.

Iz jedne greške, Komšić i DF sada zapadaju u drugu. Nakon što je njihovo mjesto u federalnom koalicionom trolistu zauzeo SBB, oni su se odmah trebali dostojanstveno i politički korektno povući iz vlasti. No, najave su potpuno drugačije.

Generalni sekretar Demokratske fronte Sifet Podžić danas je rekao da “naši ministri neće podnijeti ostavke”, misleći na Sarajevski (KS) i Zeničko-dobojski (ZDK) kanton. Ako SDA želi, neka ih smijeni - naglasio je ovaj penzionisani general.

Federacija i Vijeće ministara BiH još se ne pominju. I tamo ima Komšićevih ljudi. Posebno je važan potpredsjednik Federacije Dunović. No, sudeći po citiranoj izjavi generalnog sekretara DF, i tu će se namicati mak na konac. Komšić će koristiti svaku priliku da, ako ništa drugo, napakosti rivalskim strankama i da im ukrade bar malo dragocjenog vremena.

Smjenjivanje će, naravno, biti teži proces od očekivanih ostavki. No, još teže će Komšiću biti da objasni javnosti, ali i svojim razočaranim glasačima, zašto novoj vlasti, odnosno građanima, krade dodatno vrijeme. Daleko je to od patriotizma i građanske lojalnosti u koju se Komšić gromoglasno godinama zaklinje. U skladu s tim, očekivalo se da se suzdrži od bilo kakvog podapinjanja nogu novoj parlamentarnoj većini i izvršnoj vlasti, koja nam je potrebna bez obzira ko da je sačinjava i sa kakvim izgledima na uspjeh. 

Mogao je Željko stvarno da ispadne politički gospodin. Ionako su nevelike šanse SDA i SBB da nešto unaprijede u ovom opštem metežu i propadanju. Stoga ne znam zašto ga toliko boli gubitak mjesta u vlasti. Valjda izmicanje fotelja ispod stražnjice nekih njegovih saradnika, fotelja kojih se Komšić (pokazuje se: lažno) svo vrijeme javno grozio!

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...