18. 10. 2015.

BELJINA LEKCIJA DRAGANU ČOVIĆU


(Publika koja zviždi himni BiH na taj način samo konkretizuje poruke koje dobija kroz politiku Hrvatske demokratske zajednice)


Mislim da ne pretjerujem kad zaključujem da hiljade ljudi koji su u petak prisustvovali boks-meču u Širokom Brijegu nimalo ne vole Bosnu i Hercegovinu, da je vide kao svoj “nužni smještaj”, nacionalni “zatvor”, da tu državu čak i mrze i da priželjkuju njen raspad. Sebe, dakako, vide u susjedstvu - u Hrvatskoj.

Samo takvo raspoloženje moglo je da potakne talas zvižduka koji se dvoranom u Širokom Brijegu razlegao kada je započeto intoniranje himne BiH. No, u trenutku je to prestalo kada je bokser iz Mostara, Damir Beljo, glavni akter meča za prvaka Evrope, rukom pokazao publici da se smiri. Ogrnut zastavom zemlje u kojoj živi, on je šaku stavio na srce.

Na kraju je Beljo osvojio titulu. Publika je bila oduševljena, bez obzira što su u početku imali konflikt sa Beljom, a događaj je već sutradan dobio i druge dimenzije. Beljo je javno pohvaljivan za svoj kulturni gest, za lojalnost i ljubav koju je pokazao za državu pod čijom zastavom nastupa.

Beljo svakako zaslužuje veliko poštovanje. No, još nešto je potaknuto ovim događajem, a govori o drugim ljudima, političarima, koji na masu imaju čak i veći uticaj od popularnih ličnosti iz sfere sporta, umjetnosti, show-businessa...

Nekulturan i provokativan odnos prema himni svoje zemlje samo je dio načina na koji mnogi građani BiH pokazuju da joj nisu privrženi. U stvari, oni samo slijede ono što im svojim ponašanjem sugerišu političari iz njihove nacije. Najbolji primjer tome su javni istupi Milorada Dodika i antibosansko raspoloženje u Republici Srpskoj.

No, šta je sa političarima koji kontrolišu javno mnjenje u tzv. Herceg-Bosni? Publika koja zviždi himni BiH na taj način samo konkretizuje poruke koje dobija kroz politiku Hrvatske demokratske zajednice.

Kad bi Dragan Čović samo jednom postupio slično Damiru Belji, mislim da bi se mnogo toga promijenilo među Hrvatima u BiH. No, on to NIKAD nije učinio. Od njega se, u tom smislu, mogu čuti samo otrcane i u sto celofana umotane fraze koje njegovi politički sljedbenici tumače onako kako se od njih i očekuje - suprotno!

Nadam se da je Čović gledao meč u Širokom Brijegu i da je shvatio Beljinu boksersku lekciju. No, slabe su šanse da je on pretvori u obrazac vlastitog ponašanja. 

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...