01. 04. 2014.

Diplomatski juriš

Stranci više ne vjeruju našim političarima, ovi ne vjeruju strancima - još jedino ne znamo da li građani vjeruju u vlastitu političku moć


Prošle sedmice bili smo svjedoci diplomatskog juriša na BiH. U jednoj sedmici nikad prije nismo ugostili toliko visokotituliranih stranaca: od Amerikanca Mura (Moore), preko Engleza Hejga (Hague), do Vesne Pusić i još gomile „krunisanih“ glava.
Jedni misle da se radi o dogovorenoj međunarodnoj paradi smišljenoj da se, u jeku ukrajinske krize, poruči da BiH njome ne može biti ni okrznuta. Drugi su to iščitali kao predigru velikog rješenja pod šifrom „Dejton 2“.
Imajući i to u vidu, ipak mi se čini da ova najezda nosi samo jednu jasnu poruku. A ona glasi: domaći političari su dotrajali, velike sile ne misle krojiti neko svoje „konačno rješenje“, nego se izlaz vidi na trećoj strani – u građanima!
Da li će naši sunarodnici protresti svoju kilavu vlast na ulici ili će se u oktobru, glasanjem, dogoditi „izborni državni udar“, gotovo da je svejedno. Svi stranci koji su došli da nam nešto kažu, listom su isticali upravo potrebu da se građani, ovako ili onako, pobrinu sami za sebe.
Već godinu dana isto slušamo iz OHR-a i Američke ambasade, šapuću nam to i iz Brisela. Stranci, očito, više ne vjeruju u reformski potencijal naše sadašnje vlasti. No, ni domaći lideri nimalo ne drže do stranih savjeta: na jedno im uho uđe, na drugo odmah izađe.
žJedino što još ne znamo, to je građanski odgovor na krizu. Još nije jasno da li su Bosanci i Hercegovci svjesni svoje velike moći. I još više: da li su spremni da je konačno upotrijebe u svom obračunu s bajatim i jalovim vladarima koji su ih davno satjerali u životni ćošak.
(Dnevni avaz)

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...