11. 04. 2014.

Gasne maske

Hladni vjetrovi na relaciji Moskva – Brisel mogli bi zalediti i famozni „Južni tok“


Grmljavina oružja počesto zagluši zveket novca, pa neko može da pomisli kako meci i pare ne idu uvijek zajedno. A idu!
Nove priloge staroj priči o novcu kao glavnom motoru sukoba ovih dana ispisuje ukrajinska kriza. Moneta za potkusurivanje Rusije i Zapada postao je i „Južni tok“. To je onaj izvikani gasovod koji bi trebao da olakša dopremanja ruskoga plina u srce Evrope.
U igri je golem novac, oko 50 milijardi eura. Pored Rusije, najviše ulažu Italijani, a značajna rola pripada i Bugarskoj, Srbiji, pa i nama; svima koji se nalaze na toj gasovodnoj trasi.
Od velikog, međutim, uvijek ima i veće. Cijenu tog pravila mogao bi da plati i  „Južni tok“. Hladni ukrajinski vjetrovi, raspuhani na relaciji Moskva – Brisel, mogli bi zalediti ovaj skupocjeni poduhvat.
Italijanski ulagači(EIN) već su objavili da razmišljaju o izlasku iz projekta. Mig iz Brisela dobila je i Bugarska, a i Beogradu je jasno šta se krije iza ove gasne maske. Aleksandar Vučić je, ako čitamo između redova, brzo poručio da će se Srbija prikloniti odluci jačih „igrača“.
Ni mi u BiH nemamo razloga da razbijamo glavu sudbinom „Južnog toka“. On nam, ionako, ne bi smanjio ovisnost o ruskom gasu. Razloga za nervozu jedino ima Milorad Dodik, koji je ovaj projekat politički reklamirao kao da ga je, maltene, on lično osmislio. Mirni tonovi iz Beograda, ali i Sarajeva - spremnih da ovom gasovodu otkažu gostoprimstvo - zaledili bi i njegove želje.
Zveket novca, čitaj: sukobljenih interesa, ipak je uhu ugodniji od fijuka metaka. No, još se ne može sa sigurnošću proricati da će se ukrajinska kriza okončati samo na ekonomskim žaokama i okršajima. O tome će presuditi debljina živaca Moskve i Brisela.
(Dnevni avaz)

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...