28. 04. 2014.

Džepna politika

Svojih kraljevskih plaća naša gluha i pohlepna vlast sama se nikad neće odreći


Državni zakonodavci nedavno su najavili da će skresati kraljevske plaće vlasti. Međutim, od smanjenja nema ništa. U pitanju je, tobože, "poštanski" problem. Iz Vijeća ministara, kojem je Predstavnički dom Parlamenta BiH naložio da sačini odgovarajući zakon, tvrde da ni nakon deset dana nisu dobili zahtjev da to učine. 
Spomenute institucije nalaze se u istoj zgradi. "Sporni" papir za nekoliko minuta mogao se prenijeti iz kancelarije u kancelariju. Ali nije!
Javnost nije iznenađena. Općepoznato je da se u državnom vrhu BiH nalaze nesposobni ljudi. Ne bi nas začudilo da je zahtjev poslat poštom na neku nepostojeću adresu, pa sad luta od Južnog do Sjevernog pola.
Drugo, naši političari navikli su da žive od riječi, a ne od djela. U času kad su obećali smanjenje plaća, mislili su da su samim tim osvjetlali obraz. A zatim su, po staroj navici, od svega napravili gnjavažu koja se nikad ne mora završiti.
Da je iskrena u svojoj namjeri, vlast je sve mogla obaviti u minuti. Do donošenja zakona, mogli su dio plaće donirati tamo gdje škripi za goli život: invalidima, nezaposlenima, kuhinjama za siromašne...
Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić od početka mandata kompletnu plaću poklanja sindikatu policije. Nekoliko državnih zastupnika, sa po nekoliko stotina KM, stipendiraju đake i studente. Svi ostali keširaju puni iznos svojih sramno visokih plaća.
Kad se, nedavno, Valentin Incko odrekao četiri petine svojih primanja, mislilo se da je i to jasan signal domaćim funkcionerima. Zaludno! Vlast u BiH je ili gluha ili bezobrazna.
Istini je, bez sumnje, mnogo bliže ovo drugo. Našu vlast vodi njen džep, a ne moral i savjest. Svojih kraljevskih plaća oni se nikad neće sami odreći: one im se jedino mogu - oduzeti!
(Dnevni avaz)

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...