16. 04. 2014.

Politički kusur

Naša sudbina posljedično je vezana za međunarodno zbrinjavanje Hrvatske i Srbije; mi smo tu samo neka vrsta kusura
Svijet ne živi po pravdi. Interesi su u prvom planu: politički, vojni, ekonomski... A ko to zna bolje od nas, koji smo platili visoku cijenu svoje sićušne uloge u tako odmjerenom svijetu. I još je plaćamo!
Nekadašnji mirovni posrednik na ovim prostorima Dejvid Oven (David Owen) na to nas je grubo podsjetio. Iznio je svoje uvjerenje da će do promjena u BiH doći „kada Srbija bude bliže Evropskoj uniji“.
Za utjehu, ni da sve o nama ovisi, ne bismo bili bolje sreće. Vladajuća garnitura nije u stanju da pruži pravi odgovor ni na pitanja koja se postavljaju prvačićima, od primjenjivanja presude u slučaju „Sejdić - Finci“ do knjiženja vojnih parcela. A već to bi nas podobro cimnulo prema EU i NATO-u.
Kad ni svoj dio zadaće ne možemo da uradimo, kako ćemo tek preplivati vrtloge koje drugi stvaraju? Jer, ma koliko nas to vrijeđalo i nerviralo, lord Oven ništa ne izmišlja. Naša sudbina zaista je posljedično vezana za međunarodno zbrinjavanje Hrvatske i Srbije.
Njihov status u današnjoj Evropi kudikamo je važniji od nas. Mi smo tu samo neka vrsta kusura.
Hrvatsko pitanje gotovo da je riješeno: eno ih u evropskom zagrljaju. No, uhljebljivanje Srbije još će potrajati. Jasan je putokaz koji je vodi ka Briselu, ali je pred njom još podosta krivina na kojima se može kojekuda skrenuti.
Sve naše nade, želje i potrebe ograničene su ovim prioritetima svjetske politike. Iz te tijesne kože ne možemo se izvući. Ali su nam šanse još manje ako pri tome ne činimo ni ono malo što ovisi samo o nama.
Kad bismo tu malo više potegli, nečemu bismo se mogli i nadati. Pogotovo što se u politici Beograda konačno vide neke promjene koje Srbiju ubrzanije vode ka Briselu. I mi bismo, u tom slučaju, brže ušli u voz za to isto (ne)daleko odredište.
(Dnevni avaz)

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...