05. 07. 2013.

Oteto - prokleto

Od bijele kuge pati i federalni dio zemlje, ali je u Republici Srpskoj „nestašica“ djece poprimila dramatične razmjere i prijeti da u kratkom roku prepolovi njeno stanovništvo


Sve se u prirodi nekako zanavlja: šume opet izrastaju, trave iznova ozelenjavaju. I voda se da poribiti, čak i divljač umnožiti. Samo se čovjek ne da nikakvom naukom nadoknaditi tamo gdje ga jednom nestane.
S tom grubom istinom suočavamo se već dvije decenije, obilježene u Bosni i Hercegovini galopirajućom bijelom kugom. Prvo je ona, doduše, bila crna da crnja biti ne može: brojno stanje ljudskih duša za trećinu je smanjeno metkom i nožem, silom i progonom. A onda su nastupile neizbježne posljedice, zbog kojih smo postali mjesto nepoželjno za život, utočište za one koji su ostali bez pravoga izbora.
Od bijele kuge pati i federalni dio zemlje. U Republici Srpskoj, pak, zvona zvone na uzbunu. Ako se nastavi negativni prirodni priraštaj, izračunato je da ovaj entitet do 2050. godine neće imati više od 800.000 stanovnika. U narednih 37 godina brojno stanje u RS će se, praktično, prepoloviti!
Taj prostor nekad je naseljavalo blizu dva miliona ljudi. A onda je krenulo grubo etničko trijebljenje. Potom su snalažljiviji starosjedioci iz tih krajeva digli sidro i pomakli se u Srbiju, a oni što ostadoše suočiše se s nestašicom svake vrste: od posla i hljeba do dobroga raspoloženja. Sad, evo, stiže i nestašica – djece!
Oteto – prokleto, govori se odvajkada. RS bi jednom možda mogla postati i država, ali bi u njoj, kako stoje stvari, svega bilo više nego ljudi. Skupa s političkim zabludama, tako bi se, tiho ali sigurno, na tom prostoru gasio i sam život.
(Dnevni avaz)

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...