12. 07. 2013.

Nakrivljena vaga pravde

Političke nagodbe i plave koverte prijete da srozaju pravosuđe, i domaće i međunarodno, do samoga dna


Pravda će se poznati tek na posljednjem, Božijem sudu, jer su ljudi nemoćni da je dosegnu u svom ovozemaljskom obitavanju.
Ono prvo na dugom je štapu; s ovim drugim svakodnevno dijelimo dane. Naročito boli kad nepravdi kumuju oni koji su zaduženi da joj stanu ukraj.
S tom mišlju mnogi su se jučer poklonili žrtvama srebreničkog genocida. U obližnjim mjestima mogli su se, licem u lice, susresti i s pripadnicima nekadašnjih zločinačkih hordi, koje niko više ne goni, pa i ne spominje.
I sam Haški sud uzdrman je tvrdnjama da se tamo trgovalo kaznama i proštenicama. Danski sudac Harhof, upirući prstom u predsjednika Merona, ocijenio je da se u Tribunalu počesto izricala politika, a ne pravda.
Vaga pravde svuda je nakrivljena, kod nas još i više. Upravo su sudije i tužioci, prema riječima ministrice pravde RS Gorane Zlatković, najpodložniji mitu i korupciji.
Njena ocjena važi za kompletnu BiH. Koliko je samo lopova i drugih lupeža danas na slobodi samo zato što su znali gdje tutnuti plavu kovertu? Kako ruci pravde bježe, naprimjer, Lijanovići i njima slični, kojima su dokumentirani grijehovi vrijedni desetinama miliona državnih maraka?
Kroz iglene uši zakona provlači se još more sitnije bagre. Tajna je, a gdje drugo, u podmitljivosti pravosudnog lanca, kojem novac počesto zna da zamrači zakonske paragrafe. Političke nagodbe dodatni su izvor nedorečenih istraga, optužnica i zasluženih kazni.
Vjera u pravdu, i međunarodnu i domaću, ovdje je pokošena kao zrelo snoplje. S njom i nada u uređeniji život i poredak. Jer, kad nema kazne, ima li bolje pozivnice za nove zločine, lopovluk i kriminal?
(Dnevni avaz)

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...