19. 11. 2012.

Vojnici pomirenja


I Ivo i Novica i Adnan, nedavno u protivničkim rovovima, danas istim očima gledaju šumu bijelih srebreničkih nišana, zloguki spomen nedavno prohujalih crnih dana


Svi znaju da je u Srebrenici počinjen genocid. Neki to otvoreno priznaju; drugi, pak, ćutke izbjegavaju suočenje sa istinom.
Ne mislim, pri tome, na političare. Oni su posebna sorta koja se poigrava tuđim životima i dušama, danas kobajagi puni sućuti i izvinjavajućih riječi, a već sutra spremni da ljude podgurnu na novu zavadu.
O ratu treba pitati vojnika, nevoljnika koji po tuđoj naredbi rizikuje i život i savjest. I da, potom, u miru bude zaboravljen i unižen, obogaljeno topovsko meso zaslijepljenih nacionalnih vođa.
Taj nesretni sitnjež zajedničkog imena „ratni veterani“, koji su se donedavno gledali preko puščane cijevi, ovih dana je zboravao u Srebrenici. I Ivo i Novica i Adnan istim očima su pogledali šumu bijelih nišana, zloguki spomen nedavno prohujalih crnih dana. Znaju oni dobro šta se i kako se radilo, koliko je nevinih ljudi palo od raspamećene zločinačke ruke.
Ratova je uvijek bilo, ali se uvijek pravila i razlika između vojnika i krvoloka. Do potcrtavanja te razlike stalo je i nesrećnoj generaciji mladića koji su prije dvije decenije regrutovani u agresorske horde, često sa naredbom da iza sebe ostave samo prah i lelek. To su oni kojim prljavi kovitlac nije zagadio savjest, koji se danas mogu časno rukovati sa nekadašnjim protivnicima. I, k tome, zajednički poslati poruku protiv počinjenoga zla, poruku sloge i saradnje.
Bitka za pomirenje trajaće duže od ratnoga košmara. I za nju, srećom, ima dobrovoljaca, poput ovih koji su, koliko jučer, bili u različitim uniformama i rovovima.
(Dnevni avaz)

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...