24. 11. 2012.

Časovnik kuca po etničkom taktu


Tek kad nacije požute kao zrele kruške, otvoriće se i mogućnost da njihovi pripadnici, bar malo, prodišu građanskim plućima


Priča o građanskoj Bosni i Hercegovini blizanka je priče o krivoj Drini, koju nikad niko neće ispraviti, ali od toga nikad neće ni odustati. Ideal je to kojeg se nemoguće odreći.
No, i stvarnost je žilava i tvrdokorna. U njoj su Jovan, Ivan i Ibrahim sitne brojke. Srbi, Hrvati i Bošnjaci su jata u koja se nastoji utjerati svaka ptičica.
Naš etnički kroj precizno je smišljen u Dejtonu, a potom, šav po šav, uvezan ustavima, zakonima, poslovnicima, protokolima i drugim propisima. Oni su nacijama raširili kolektivna krila, a s druge strane ih potkresali građanima, odnosno pojedincima.
Svakoga dana uvjeravamo se da nam ovaj princip ne donosi dobro. Ali to ne znači da je građansko odijelo ona uniforma u kojoj bismo svoje životne, ekonomske, političke, pravne i druge bitke vodili uspješnije i bolje. U škripcu smo u kojem jedno, uskonacionalno, ne valja, a drugo je, pak, u ovakvim okolnostima nemoguće.
Epoha u kojoj živimo epoha je nužde. Prolaznici smo u jednom hirovitom vremenu u kojem se putokazi još zanose na vjetru velikih događaja. Vrat će, stoga, slomiti svi koji žure, koji mislima i politikom lebde po oblacima. Svejedno je da li na njihovom barjaku piše "Sto posto BiH" i "Jedan čovjek - jedan glas" ili se ljudima želi utuviti u glavu da se ovdje više nikad ne može živjeti zajedno, da je dobar razvod bolji od lošega braka, da su ljudi mali i smrtni, a nacije goleme i vječne...
Takvi Bosnu neće ni sastaviti ni rastaviti, samo će je vječno okretati na ražnju. Ali bolje neće donijeti ni gromoviti pokliči u slavu čovjeka, građanina, pojedinca, koji bi da cijelo jagnje strpaju u mikrovalnu pećnicu.
Pitanjem šta je bolje za BiH, građanski ili etnički kroj, kasno je i zaludno se baviti. Mi smo usred realizacije projekta konačnoga rješavanja nacionalnoga pitanja na ovome tlu. Više puta započinjan, taj posao nikad nije dovršen: ni prije sedam decenija, kad se tadašnje bosanske muslimane nastojalo razdijeliti između hrvatskoga i srpskoga plemena, niti u jugoslovenskoj izvedbi u kojoj su se sve nacije nastojale sabiti u golemo socijalističko jato.
Nacionalne žile ni pod tom vrstom dresure nisu usahle. Snažno su buknule prije četvrt stoljeća i bukte do dana današnjega. I kraja se tome ne da nazrijeti sve dok se potpuno ne zaokruži status i pravo svakoga bh. naroda. Kad ovdašnje nacije požute kao zrele kruške, bar se meni tako čini, tek u tom času će nacije uočiti da nisu pokupile svu sreću svijeta, da punim plućima trebaju prodisati i njihovi pojedinačni pripadnici, građani. Krenuće tada proces razumnoga odricanja od nacionalnih maksimuma, ukazaće se potrebe i mogućnosti zrelog, kompromisnog preplitanja i spoznaje da sve baš i nije u njenom veličanstvu Naciji.
Ovu nemilu fazu Bosna i Hercegovina ne može preskočiti. To, međutim, ne znači konačno odricanje od multietničke, građanske države, kako misle neki politički naivci i formalisti.
U vremenu nužde, koje sada živimo, idealima ne treba pred nosom zalupiti vrata. No, nema ni matematike koja bi u ovom času izračunala da više građana Bosnu želi kao građansku, a ne (tro)nacionalno uređenu državu. Nisu to samo fiks-ideje stranaka i političara: i građani su još osjetljiviji na svoj nacionalni negoli građanski status.
Časovnik u ovom trenu kuca po etničkome taktu. Politička je umjetnost naštimati ga da se odupre nacionalističkome ritmu, koji ga je predugo odlikovao. Uspijemo li u tome, možda jednom iskreno i pametno poželimo da se vratimo i na nesuđeno početno mjesto: građansku republiku Bosnu i Hercegovinu.
(Dnevni avaz)

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...