26. 11. 2012.

Tajne iz bankarskog sefa


Tužioci bi konačno trebali da se isprse i da, povodom zbivanja u Razvojnoj banci FBiH, nekoga natjeraju na suočavanje sa istinom i kaznom


Novac je na početku i na kraju svega. Samo on je iznad vlasti. Zapravo, za vlašću se i čezne zbog želje za novcem, tom čarobnom ribicom koja može da ispuni svaku želju.
Novac, onaj već potrošeni, ali i onaj na koji se baca oko u budućnosti, u središtu je borbe za vlast u Bosni i Hercegovini. Naučena da u državni novčanik poseže kao u vlastiti, SDA se za visoke pozicije bori iz dva razloga: prvi, da novi gospodari državne kase ne otkriju njihove stare mahinacije, i drugi – da društveno dobro nastave koristiti kao sopstveno, stranačko.
Događaji u Razvojnoj banci FBiH mogli bi postati prelomnica u tekućim političkim tučama. Tamo je SDA uhvaćena na djelu, u nastojanju da podmiri prohtjeve svojih miljenika, te da zadovolji sopstvene političke potrebe.
Što se tiče politike, ona je motiv za pritisak na direktora Razvojne banke da odobri kredit braći Lijanović. Zapelo je na pet miliona KM, koliko treba njihovom urušenom poslovnu sistemu da opet prodiše. Kontrausluga je, naravno, svrstavanje njihove stranke Radom za boljitak u tabor SDA, koja očajnički pokušava da onemogući svoje izbacivanje iz federalne vlasti.
„Prijateljsko“ uvjeravanje direktora Razvojne banke da sa nekoliko desetaka miliona novih, jako povoljnih kredita potpomogne poslovni lanac porodice Selimović ima ponešto drugačije razloge. S tim ljudima SDA ima neke posebne veze, koje obično donose obostranu korist. Smrad korupcije pri tome ne osjećaju samo oni sa duboko začepljenim nosom. Uostalom, već godinama u medije dospijevaju brojni slučajevi koji ozbiljno terete Sulejmana Tihića i Bakira Izetbegovića za sumnjive aranžmane sa Mujom i Hilmom Selimovićem.
Ovim smradom dosad su se isključivo bavili mediji. Tužioci su ćutali kao zaliveni. Međutim, nakon prošlosedmičnoga sastanka u Razvojnoj banci, kada je sa direktorom Džaferovićem račune svodila kompletna Vlada FBiH, nekome bi, konačno, glava morala da pukne!
Pretpostavimo da je direktor Džaferović lagao kad je optužio Tihića i njegovog potpredsjednika Osmanovića za pritiske sračunate na odobravanje kredita bez pokrića. U tom slučaju, Džaferović bi se morao suočiti sa kaznom za lažno prijavljivanje; nadležno tužilaštvo trebalo bi pokrenuti proceduru ispitivanja njegovih teških riječi.
Tužilaštvo je pogotovo prozvano da ispita eventualnu istinitost Džaferovićevih optužbi. Tihić i Osmanović bi, u tom slučaju, mogli da se suoče sa sudbinom nekadašnjeg komšijskog premijera Ive Sanadera.
Nema treće mogućnosti u raspletu slučaja Razvojne banke. Ima je, zapravo - da se sve gurne pod tepih - ako se nastavi po starom: da se mali lopovluci raskrinkavaju i sude, a da se oni najveći brižljivo zataškavaju.
Zataškavanje se obično izvodi u režiji vlasti. Tužioci u ovoj zemlji više vode računa o političkom migu najmoćnijih nego o sopstvenoj savjesti i odgovornosti. Možda im kao ohrabrenje ipak posluži poziv formalno vodeće ličnosti u Federaciji BiH, premijera Nermina Nikšića, da se ovaj čvor dosljedno raspetlja.
Svemu jednom dođe kraj. U Bosni se kaže: Možeš kako hoćeš, ali ne možeš dokad hoćeš! Je li to upravo ovaj trenutak, kada su političke tuče izbacile na površinu ozbiljne sumnje u korupciju na najvišem nivou?
Suvišno je isticati koliko bi opštu klimu u BiH poboljšalo raščišćavanje jednog ovako krupnog slučaja. U igri je veliki novac, a upetljane su i političke primadone, ne samo Tihić i Osmanović nego i predsjednik FBiH, Živko Budimir, koji je – kako kaže Džaferović – čak pet puta „molio“ za odobravanje kredita jednoj njemu bliskoj kompaniji.
Ovaj kamičak mogao bi se pretvoriti u veliku grudvu, u početak velikoga obračuna sa svemoćnom i pokvarenom politikom. Hrpa lopovluka prosula bi se na pod ukoliko se vreća vlasti okrene naizvrat, da se vidi šta se sve u njoj nakupljalo u protekle dvije decenije, tokom kojih je siromašna Bosna bezdušno pljačkana od svojih političkih izabranika.
Suvišno je, također, upozoravati i na mogućnost da se sve okonča po staroj bosanskoj izreci: Tresla se gora, rodio se miš! U tunelu vlasti dosad se redovito događalo da mrak pokrije i neke vrlo očigledne mahinacije, da se u njemu zametnu tragovi rijeke novca koja je uplivavala u tuđe džepove. Akteri su nekako pronalazili zajednički jezik, krivci su prikrivani, a ceh su plaćali građani iz čijih novčanika je taj novac isisavan.
Teško je prognozirati šta će u ovom slučaju prevagnuti. Politika ima svoje isprepletene interese i mutne račune. Oni su skrovitiji čak i od tajni bankarskih sefova od kojih se jedan, onaj u Razvojnoj banci, šokantno otvorio u svoj svojoj prljavštini.
(Bosnia Daily)

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...