21. 11. 2012.

Tupe političke sjekire


Da reakcije koje su stigle iz SDA, Stranke za BiH, Naše stranke itd. imaju ozbiljnijega utemeljenja, lidere nove šestorke odmah bi trebalo pohapsiti i deportirati u Hag


Velike riječi u politici uglavnom gluho zvone. Tako je, naprimjer, sa Obaminim sladunjavim frazetinama o američkom domoljublju i veličanstvenosti tamošnje demokratije, koje su odlikovale i prethodne američke predsjednike. Ovdašnji lideri, pak, mjera su za drugu krajnost: oni propast države vide i kad se prevrne kanta u Buća potoku.
I jedna i druga vrsta grandomanije vode istom rezultatu: publika pokriva uši i zaklapa oči. Ašićare se ne da ni hvaliti ni klevetati. Samo ozbiljne analize mogu doprijeti do javnosti, tako da u njoj proizvedu nekakvo dejstvo.
Tako je i sa ovodnevnim reakcijama na sastanak političke šestorke u Mostaru. Njihov sporazum druge stranke pljunule su iz zaleta, sa jako vidljivim razlogom sadržanim isključivo u činjenici da za mostarskim stolom nije bilo njihovoga predstavnika. Pa ni u najmekšim foteljama, stoga, neće biti njihovih guzonja.
Inače, da reakcije koje su stigle iz SDA, Stranke za BiH, Naše stranke itd. imaju ozbiljnijega utemeljenja, lidere šestorke odmah bi trebalo pohapsiti i deportirati u Hag. Oni bi to svakako zaslužili da su u pravu rivali iz SDA, koji su, između ostalog, ocijenili da je cilj tog sporazuma „rušenje i podjela države Bosne i Hercegovine“.
- Stavovi koji su izneseni u zajedničkoj izjavi predsjednika šest političkih stranaka u Mostaru najavljuju vrlo štetne i opasne namjere za Bosnu i Hercegovinu i njene građane, saopćeno je iz SDA.
Na istom talasu su i ocjene Stranke za BiH, dok Naša stranka optužuje šestorku za građansku veleizdaju. Nisam još vidio Ivanićevu reakciju, ali ne sumnjam da će i njegova osuda biti u stilu smrtne kazne.
Sve je, međutim, daleko od te vrste drame: uobičajeno je i bezbroj puta viđeno. Jedni su se dogovorili da se uhvate za ruke, drugi sjekirom nastoje da ih rastave. Niti je onim prvim vjerovati na riječ, već ih treba sačekati i vidjeti hoće li uraditi ono što obećavaju, niti treba padati u patriotski trans na pokliče drugih, koji za mostarskim stolom otkriše čak šest Juda, bosanskih veleizdajnika i kasapina.
Jedino što je sigurno, to je da uvrijeđena mlada u liku SDA, kojoj se napokon izmiče tron, neće štediti ni jezik ni druga sredstva da svoje protivnike nagrdi preko svake mjere. I da pred njih načička golema minska polja, ne bi li ih spriječili da urade išta od onoga što žele, a što bi, ako se realizuje, moglo kazaljku našega zahrđaloga sata malo pokrenuti naprijed.
Uostalom, Tihić u stilu vojskovođe uzvikuje: Nećemo dozvoliti da takav jedan sporazum bude proveden, bez obzira na parlamentarnu većinu kojom oni raspolažu!
Da se malo prisjeti Miloševićevih početaka, predsjednik SDA lako bi se prepoznao u čuvenoj prijetnji krvavoga Slobe, koji je tada još jedinstvenoj Jugoslaviji poručio: Zakonito ili nezakonito, statutarno ili nestatutarno, mi ćemo svoje namjere provesti!
Nova politička šestorka na čelu BiH žezlo vlasti u ruke uzima u trenutku kad zemlja sva drhti od svakojakih potresa. Trebaće im šest života da nešto pokrenu naprijed, da iz blata u koje smo potonuli izvirimo makar prstom. Pogotovo će im posao biti težak sa ovakvom opozicijom koja, umjesto primjedbama i kritikama, maše samo sjekirama, i tupim i glupim, i to prije no što je šestorka povukla ijedan ozbiljniji potez.
Osnovna politička kultura nalaže da se svakoj novoj vlasti dopusti bar minimalni period, obično od sto dana, da pokažu svoju ćud. Tada su, ako vlast drijema, i ćuskije dopuštene.
Otud i ključno pitanje: zašto se SDA plaši ijednoga dana gazdovanja nove koalicije?
Odgovor je kratak i neumoljiv: zato što će se u kući vlasti, u kojoj njih više nema, otkriti šta su oni sve radili, kako su jahali i po državi i po narodu, kako su punili samo svoje džepove, kako su nas dvije decenije njihovoga komandovanja u crno zavile.
Od nove vlasti se, naime, ne očekuje samo da iskuje bar malo bolju budućnost. Na njima je da prorešetaju i blisku prošlost, onu u kojoj se, na čelu sa SDA, kriju glavni razlozi naše jadne sadašnjosti.
(specijalno za blog)

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...