09. 11. 2012.

Pravosudno ruglo


Zašto se i zadnjem ljudskom šljamu omogućavaju ona prava kojim se i najgori štite kao da su najbolji


Krv koju su prosuli nedužnim ljudima, vampiri na slamčicu sišu i dok su iza rešetaka, gdje su dospjeli zbog svojih zlodjela. Uz aminovanje nadležnoga suda, grbavički monstrum Batko, naprimjer, iz sarajevske ćelije pismom je stigao do majke jedne svoje 6-godišnje žrtve.
Slična ovome je i skandalozna atmosfera koja vlada na haškim suđenjima Karadžiću, Mladiću, Šešelju... I oni, svojim poganim jezikom, svakodnevno odapinju otrovne strijelice prema javnosti i rodbini svojih nedužnih žrtava.
Imenovanu bagru nije teško razumjeti. Znaju oni da će preostale ovozemaljske dane provesti s one strane rešetaka, pa bolesnu utjehu traže u tome da bar napakoste svima koji se, s pravom, raduju njihovoj kazni.
Teško je, međutim, razumjeti pravosuđe koje, procesima koji bi u najvećem dijelu trebali biti zatvoreni za javnost, ovejanim zlikovcima omogućava da nam se osvetoljubivo izruguju. Naravno da i oni imaju pravo na odbranu pred sudovima. No, čemu tolike kamere i mikrofoni, čemu direktni televizijski prenosi koje braća po zlu redovito koriste da nas još malo pozlijede? Kako to da jedan sudac, kao onaj koji je odobrio slanje Batkovoga pisma gospođi Seni Pecar, našem novinaru hladno izjavljuje da je bio svjestan kako će se primatelj pisma uznemiriti?
Puno toga na ovome svijetu ne valja; od zvijeri u ljudskom obličju, koje svako malo negdje dignu glavu, pa do već ustaljene, nakaradne sudske prakse. Ona i zadnjem šljamu omogućava prava kojim se i najgori štite kao da su najbolji!
K vragu ćemo otići ako između toga ne naučimo da pravimo razliku, kao i čitav današnji svijet. I u njemu se primjena ljudskih prava nerijetko izvrgava u čisto ruglo.
(Dnevni avaz)

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...