22. 12. 2013.

Šta Komšić zna o Lagumdžiji?

Zašto istražni organi ne zakažu razgovor sa Željkom Komšićem i od njega zatraže da kaže na čemu zasniva svoje optužbe na račun Lagumdžijinog poštenja, čak i da mu daju status zaštićenog svjedoka u eventualnom sudskom postupku


Dvije stvari svađaju političare: sujeta i novac. Lagumdžiju i Komšića posvađalo je ono prvo. A onda je na površinu počelo da isplivava i ono drugo.
Željko Komšić u subotu je optužio svog nekadašnjeg šefa i prijatelja da sve radi za novac i da pri tome ne bira sredstva, sve do reketaških ucjena. Po njegovim riječima, novac je i razlog zbog koje je došlo do kvarenja odnosa na relaciji SDP – SDA. Politički rat u tom slučaju vodio se, kaže Komšić, oko toga ko će biti direktori javnih preduzeća. A zna se i zašto: da bi se iz tih kompanija, koje pripadaju svim građanima Federacije, novac uzimao za stranačke i lične potrebe, bilo u kešu bilo u radnim mjestima na koja se zapošljava rodbina, komšiluk i stranačke pristalice.
Komšić je trenutno najveći kritičar SDP-a i Zlatka Lagumdžije. Njegov motiv je osveta, zbog čega se ne smije uzimati zdravo za gotovo baš sve što govori. No, drugo je važnije. Komšić je godinama bio uz bok Lagumdžiji. Ako iko zna šta se i gdje prljavo radilo, onda je to on. Stoga njegove „optužnice“ imaju dodatnu snagu. A imale bi još veću kad bi istražni organi prilježnije radili svoj posao.
Zar ne bi bilo normalno, na primjer, da ti organi zakažu razgovor sa Komšićem i da od njega zatraže da kaže na čemu zasniva svoje optužbe za reketarenje, koje izriče na račun Lagumdžije? Zašto Komšić ne bi bio i svjedok u eventualnom pravosudnom postupku?
Taj film teško da ćemo gledati. Prvo, jer istražni organi neće pozvati Komšića na tzv. informativni razgovor. Drugo, zato što bi Željko u tom slučaju povukao ručnu kočnicu, jer u svoj toj prljavštini ni njegove ruke nisu baš čiste. Nije ni Komšić cvjećka za kakvu se predstavlja.
No, i za to bi bilo lijeka kad bi bilo pravosudne volje. Mogao bi Komšić dobiti oprost za svoje grijehe kad bi pristao na status zaštićenog krunskog svjedoka. To su oni kojim se oprašta njihovo učešće u kriminalu, ukoliko potkažu zvjerke veće od sebe.
Ko zna, željan političkog uzleta, možda Komšić ipak pristane i na takvu ulogu. I ne samo on, nego još neki slični njemu, koji su bili blizu političkog kriminala, u kojem se za njihove prste nije zalijepilo previše prljavog novca.
Takvi zaštićeni svjedoci mogli bi postati ključna prevaga u predstojećoj borbi sa korupcijom i kriminalom sponzoriranim iz vrhova vlasti.

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...