10. 12. 2013.

Lagumdžija - šampion političkih neuspjeha

I strancima je vrijeme da shvate da je šef SDP-a najveća, i njihova i naša, promašena investicija


Grubost prema nižima i istovremena poniznost prema višima od sebe odlikuje loše ljude i beskrupulozne karijeriste. Oni potčinjene grubo šamaraju dok pred moćnijim poslušno savijaju leđa, uvijek spremni da im očiste cipele.
Ubjedljivi šampion u ovom „sportu“ kod nas je Zlatko Lagumdžija. U SDP-u ga malo ko smije ružno pogledati, a kamoli izraziti drugačije mišljenje. Njegov apsolutizam ruši svu pozitivnu energiju prisutnu u toj stranci. Provodeći Lagumdžijine političke vizije, SDP je napravio najveći haos u poslijeratnoj istoriji BiH.
Puno je ovdje političkih štetočina. Niko nema viziju rješenja, čak ni za tako lagan problem kakav je rješavanje slučaja Sejdić – Finci. Spasonosnom formulom maše jedino šampion licemjerja Zlatko Lagumdžija. To je formula po kojoj njegov posao i zadatak drugih stranačkih lidera treba da odradi neko drugi – međunarodna zajednica!
Ponovio je to Lagumdžija i u petak, kada je u Sarajevu razovarao sa predstavnicima Evropske unije Peterom Sorensenom i Janom Šindelkovom. Umjesto da im ponudi neki prijedlog, šef SDP-a gostima je izdiktirao šta oni treba da urade!   
„Došli smo do jedne tačke u kojoj Evropska komisija treba da bude jasnija u svojim prijedlozima za rješavanje presude u slučaju Sejdić - Finci. Od predsjednika Evropske komisije i međunarodne zajednice očekujem da izađu sa modelom rješenja koji je prihvatljiv za sve“, novinarima je nakon tog sastanka kazao Lagumdžija.
Znajući njegov poltronski karakter, slobodno se može sumnjati u tačnost onoga što je Lagumdžija prenio novinarima. Istini je mnogo bliže da je on, umjesto izraza OČEKUJEM, Sorensenu i Šindelkovoj rekao: MOLIM predsjednika Evropske komisije i međunarodnu zajednicu da izađu sa modelom rješenja!
Prirodno bi bilo da su evropske diplomate upitale svog domaćina da li će se u tom slučaju, ako međunarodna zajednica odradi posao za njega, Lagumdžija odreći barem jedne svoje mjesečne plaće. Da li će se, kako bi to trebao učiniti neko tako jalov, skloniti i sa šefovske pozicije u SDP-u i u Ministarstvu inostranih poslova BiH? Šta će on i svojoj stranci i Bosni i Hercegovini ako jedino rješenje vidi u tome da njegovu i našu kuću uređuju gosti?
Zlatko Lagumdžija ovim nije obrukao samo našu tradicionalnu gostoprimljivost. Ovdje i najsiromašniji domaćin goste dočekuje sa hranom i pićem, spreman da im u svemu pomogne. On se ogriješio i o elementarni princip da svako zarađuje svoju plaću, a ne da naplaćuje tuđi rad.
Zašto se Lagumdžija ovako postavlja?
Vratimo se na početak ovoga teksta i tamo pomenute ljude koji pred jačima od sebe poslušno savijaju leđa, uvijek spremni da im očiste cipele. Lagumdžija je prototip takvog političara. I kad je prije 12 godina došao u državni vrh, to se dogodilo tuđom voljom i trudom. Pod dirigentskom palicom tadašnjeg američkog ambasadora Milera sastavljena je koalicija koja je šefu SDP-a predata u ruke da s njom povede zemlju putem napretka. Znamo da u tome nije uspio. Obrukao je i sebe i svoju stranku.
Priča se ponovila prije 2,5 godine. I tada je SDP-ova vlast instalirana voljom međunarodne zajednice. Ona je podržala nezakoniti izbor federalnih rukovodstava, vjerujući da će Lagumdžija i njegovi partneri krenuti da čine dobra politička djela.
Sad znaju kako su se u tome prevarili. Ključni krivac za sadašnje porazno stanje u BiH upravo je Lagumdžija. Stoga je, sasvim zasluženo, i rejting njegove stranke u javnosti pao na dosad najniže grane. Da se sutra održavaju izbori, SDP bi doživio totalni bankrot.
Lagumdžija je toga svjestan. Zato ponovo pokušava da zaigra na staru kartu, koja mu je već donosila dobitak. A to je da klekne pred međunarodnu zajednicu i da od nje zatraži pojas za vlastito političko spašavanje.
Takve ljude u BiH ne vole. Nadamo se da, nakon svega lošeg što je dosad uradio, isto misle i u OHR-u i u Briselu i u Vašingtonu. I njima je vrijeme da shvate da je, uz Dodika, upravo Lagumdžija ovdje bio najveća, i njihova i naša, promašena investicija.
(Bosnia Daily)

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...