16. 12. 2013.

Prva lasta

Plasman je ključni problem u čijem rješavanju najbolje prolaze veliki međunarodni igrači. A kud će jači od Amerikanaca!


Poželio sam da komentiram neku lijepu vijest. U općem sivilu, obradovali su nas američki investitori, koji su u BiH prepoznali potencijal za svoja ulaganja.
Riječ je, naravno, o dolasku kompanije "Howell Machine" iz Luistona, jedne od vodećih američkih kompanija za proizvodnju, razvoj i promet naoružanja i vojne opreme. Ona će u narednu deceniju upravljati u pet kompanija namjenske industrije u FBiH. U svijetu u kojem nizašta ne postoje potpune garancije ovo, ipak, ulijeva sigurnost u dobro poslovanje tih naših preduzeća.
Danas, naime, ne znači mnogo sposobnost da nešto proizvedete. Plasman je ključni problem u čijem rješavanju najbolje prolaze veliki međunarodni igrači. A kud će jači od Amerikanaca!
Naravno da će i oni u ovim poslovima dobro zaraditi. Ali i nama će preostati mnogo više nego što bismo samostalnim nastupom na tržištu mogli ostvariti.
Ulazak moćne američke kompanije ima još jednu ohrabrujuću dimenziju. Veliki igrači prate jedni druge. Tamo gdje neko uđe u posao, i drugi će to učiniti lakše, bez obzira na to koja je vrsta biznisa u pitanju.
Jedna lasta ne čini proljeće. U našoj općoj depresiji, posebno ekonomskoj, i ona je, ipak, dovoljna za ohrabrenje. Još kad bi vlast, umjesto svojih razmirica i brige o vlastitim džepovima, više mislila o dobrobiti svoje zemlje i građana, uvećala bi se i nada u dolazak jata dobrih vijesti.
Ko zna, možda se i to dogodi, makar nakon narednih izbora na kojim moraju biti kažnjeni oni koji su nas posljednjih godina s niskih grana spustili na još niže.
(Dnevni avaz)

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...